Asylkaoset
Syriska barn får mat i ett flyktingläger i Syrien.

Flyktingar på plats får mindre mat när Europa skär ned bistånd

Publicerad 9 september 2015 kl 08.16

Utrikes. Syriska flyktingar i flyktingläger i Jordanien får nu mindre mat att äta till följd av att flera EU-länder skurit ned sina biståndsbudgetar.

Gilla artikeln på Facebook

Bakgrunden är att flera europeiska länder, däribland Sverige och Storbritannien, valt att istället satsa pengarna på att öka invandringen från tredje världen.

De vänsterpopulistiska ned­skärningarna av bistånds­budgetarna, som drivs på av att vänsterliberala mediebolag visar upp känslomässigt laddade bilder på det asylkaos som följer av strömmen av invandrare som söker sig till Europa i jakt på asyl, bidrag och ett bättre liv, är något som FN varnat för länge.

"Sedan början av året har WFP ställts inför en akut under­finansiering som har tvingat oss minska den hjälp vi erbjuder 1,5 miljoner syriska flyktingar i Jordanien, Libanon, Turkiet, Irak och Egypten", skrev WFP (FN:s världslivsmedelsprogram) i ett pressmeddelande redan förra månaden.

Då hade WFP tvingats minska sin akuta flyktinghjälp på plats med uppemot 50 procent på vissa håll och vädjade om ytterligare 163 miljoner dollar för att kunna fortsätta sitt arbete fram till oktober månad. I ett nytt pressmeddelande från igår skriver man att man nu tvingas skära ned hjälpen ytterligare:

"FN:s världslivsmedelsprogram har tvingats skära ned sitt matbistånd till 229.000 flyktingar i Jordanien den här månaden – den största i en serie av minskningar av mathjälpen i regionen det här året till följd av allvarlig underfinansiering", står det i pressmeddelandet.

Enligt en svensk nyhetsrelease från juli finansieras WFP uteslutande av regeringar, företag och privatpersoner och den pågående matinsatsen till de syriska flyktingarna i Mellanöstern var 1 juli i år till 81 procent underfinansierad.


Nyheter från förstasidan

25 förda till sjukhus efter explosion i centrala Göteborg

Totalt kaos med 22 ambulanser på platsen. Polisteorin: "Vi tror att det handlat om en enskild sprängladdning".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0