Asylkaoset
Syriska barn får mat i ett flyktingläger i Syrien.

Flyktingar på plats får mindre mat när Europa skär ned bistånd

Publicerad 9 september 2015 kl 08.16

Utrikes. Syriska flyktingar i flyktingläger i Jordanien får nu mindre mat att äta till följd av att flera EU-länder skurit ned sina biståndsbudgetar.

Dela artikeln

Bakgrunden är att flera europeiska länder, däribland Sverige och Storbritannien, valt att istället satsa pengarna på att öka invandringen från tredje världen.

De vänsterpopulistiska ned­skärningarna av bistånds­budgetarna, som drivs på av att vänsterliberala mediebolag visar upp känslomässigt laddade bilder på det asylkaos som följer av strömmen av invandrare som söker sig till Europa i jakt på asyl, bidrag och ett bättre liv, är något som FN varnat för länge.

"Sedan början av året har WFP ställts inför en akut under­finansiering som har tvingat oss minska den hjälp vi erbjuder 1,5 miljoner syriska flyktingar i Jordanien, Libanon, Turkiet, Irak och Egypten", skrev WFP (FN:s världslivsmedelsprogram) i ett pressmeddelande redan förra månaden.

Då hade WFP tvingats minska sin akuta flyktinghjälp på plats med uppemot 50 procent på vissa håll och vädjade om ytterligare 163 miljoner dollar för att kunna fortsätta sitt arbete fram till oktober månad. I ett nytt pressmeddelande från igår skriver man att man nu tvingas skära ned hjälpen ytterligare:

"FN:s världslivsmedelsprogram har tvingats skära ned sitt matbistånd till 229.000 flyktingar i Jordanien den här månaden – den största i en serie av minskningar av mathjälpen i regionen det här året till följd av allvarlig underfinansiering", står det i pressmeddelandet.

Enligt en svensk nyhetsrelease från juli finansieras WFP uteslutande av regeringar, företag och privatpersoner och den pågående matinsatsen till de syriska flyktingarna i Mellanöstern var 1 juli i år till 81 procent underfinansierad.


Nyheter från förstasidan

Skuldsatta dödsbon ökar när fler boomers dör

"Det kan bli en överraskning". Banken har förtur när den belånade generationen går bort.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Mer från Utrikes

Ungersk vänster kovänder om pedofili

Kraftiga protester mot landets president.. Nu anklagas ungerska vänsterpartier för hyckleri.0 

Elon Musk stämmer OpenAI och dess vd

Har blivit "för vinstinriktat" och politiskt.. Enligt Musk bryter Sam Altman och de andra vänsteraktivisterna mot stiftelsens stadagar.0 

Rwanda tar 2 miljoner kronor per utvisad invandrare

Dyr nota för att outsourca asylprövningen.. Rwanda har redan fått 2,9 miljarder kronor av Storbritannien – innan en enda invandrare skickats dit.0 

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur