Näthatsgranskaren polisanmäler Alexander Bard för "hets mot folkgrupp"

Publicerad 14 juni 2020 kl 12.29

Inrikes. Den så kallade "Näthatsgranskaren", som aktivisten Tomas Åberg står bakom, har polisanmält Alexander Bard för hets mot folkgrupp. Det skriver föreningen på Facebook.

Dela artikeln

Det som polisanmäls är ett uppmärksammat inlägg på Twitter som Alexander Bard skrev under lördagen.

"Om svarta liv vill betyda något, så behöver svarta liv för fan skärpa sig, studera hårt, gå till jobbet, tjäna sina egna pengar istället för att leva på bidrag, sluta ljuga, sluta hamna i fängelse och bli hjältar istället för självutnämnda offer som världen skrattar åt. Det skulle betyda något", skrev han på engelska.

"Hets mot folkgrupp", menar Näthatsgranskaren.

"Efter att ha läst meddelandet så anser även vi på NHG att det förmodligen är att bedöma som hets mot folkgrupp då det uttrycker missaktning mot människor med svart hudfärg, varför vi anmäler publiceringen till polisen", står att läsa på Facebooksidan.

Vidare menar föreningen att uttalandet är "i sig är grovt och enligt vår bedömning riktat direkt mot svarta, varför det förmodligen är hets mot folkgrupp". Nu hoppas de att Bard åtalas och döms för hets mot folkgrupp.

Har fått miljonbidrag
Näthatsgranskaren har de senaste åren fått miljonbidrag för att försöka åtala människor som uttrycker sig nedsättande om i synnerhet kriminella invandrare. Tomas Åberg inledde under våren dessutom en rättsprocess mot frilansjournalisten Joakim Lamotte som hämnd för att denne gjort en granskning av honom som hösten 2018 publicerades på Facebook.

Av inlägget framgår att Åberg har skulder på hundratusentals kronor och att han ansökt om skuldsanering. Lamotte var mot bakgrund av det kritisk till att en svensk myndighet betalar ut miljonbelopp till en förening som drivs av någon med så pass oordnad ekonomi. Vidare anklagas Åberg för att vara "fullblodsmytoman" och "djurplågare" i Lamottes granskning. Åberg försökte stoppa Lamotte från att publicera granskningen.

I slutet av maj i år beslutade Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) att neka Näthatsgranskaren fortsatta bidrag. Totalt hade föreningen ansökt om 1,3 miljoner kronor i bidrag för 2020, något som den alltså inte beviljades.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.