Bankkrascherna

Guldpriset på ny rekordnivå

Publicerad 13 mars 2023 kl 17.36

Ekonomi. Världsmarknadspriset på guld steg under måndags­eftermiddagen till över 20.400 kronor per troyuns, vilket är det högsta priset någonsin för den glimrande metallen.

Dela artikeln

Guldmarknaden reagerade till sist på den växande amerikanska bankkrisen efter Silicon Valley Bank och Signature Banks kollapser, som följdes av fler banksammanbrott på måndagen.

Guld lockade investerare när aktiemarknaden föll, den amerikanska dollarn sjönk och de amerikanska statspapperen förlorade avkastning.

Den tvååriga amerikanska statsobligationen hade sitt största fall i avkastning under en enskild handelsdag sedan den "svarta måndagen" 1987 och föll med 4,12 procent denna måndag 2023.

USA:s president Joe Biden gjorde ett brödstörtat framträdande i media för att lugna marknaderna där han försäkrade att det amerikanska banksystemet är "säkert".

– Amerikaner kan vara trygga med att banksystemet är säkert. Dina insättningar kommer att finnas där när du behöver dem, sa Biden på måndagen.

– Jag kommer att be kongressen och bankmyndigheterna att stärka reglerna för banker för att göra det mindre troligt att den här typen av bankkris kommer att hända igen och för att skydda amerikanska jobb och småföretag, sade han vidare.

Rädsla för en fullskalig bankkris som kan få framtida räntehöjningar av Federal Reserve att skjutas på framtiden drivit upp guldet över dess kritiska psykologiska nivå på 1.900 dollar per troyuns. Sedan fredagen har gulmarknaden ökat med mer än 70 dollar.

På terminsmarknaden har guldterminerna för april stigit i värde med 2,26 procent under måndagen.

Avkastningsminskningen för den amerikanska 2-åriga statsobligationen pekar på att obligationsmarknaden börjar prissätta räntesänkningar mitt i denna bankkris, säger TD Securities seniora råvarustrateg Daniel Ghali till Kitco News.

– Till sist rör sig investeringsflödena nu mot den gula metallen. Den kraftiga nedgången i avkastning på den amerikanska tvååringen ("US2y-yield") ger vid handen att marknaden förväntar sig likviditetsrisker som kommer att innebära räntesänkningar från Fed, vilket stärker de diskretionära skälen att välja guld, säger Ghali på månagen.

Sedan årsskiftet har centralbanker fyllt på sina lager av guld i stor skala. Även bland småsparare finns stort intresse för fysiskt guld och silver. Det australiensiska myntverket Perth Mint rapporterade en rekordförsäljning under första månaderna 2023.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.