" /> " /> " />
S/CC-BY-NC-ND

Norska S vill ha arbetsplikt för invandrare

Publicerad 9 oktober 2012 kl 07.25

Utrikes.Med knappt ett år kvar till Stortingsvalet är konservativa Høyre störst och invandringskritiska Fremskrittspartiet det parti som ökar mest. Nu väljer det regerande socialdemokratiska Arbeiderpartiet att försöka vända sin egen negativa trend i opinionen genom att knycka flera förslag från Fremskrittspartiet.

Gilla artikeln på Facebook

I den senaste norska opinionsundersökningen pekar allt på ett regeringsskifte efter stortingsvalet 2013. Høyre backar marginellt till 33,5 procent, men Arbeiderpartiet faller samtidigt med en procentenhet till 28,1 procent. Mest ökar invandringskritiska Fremskrittspartiet som med en uppgång på 1,1 procentenheter når ett stöd på 18,7 procent, rapporterar E24.no.

De vikande opinionssiffrorna ses av politiska bedömare som orsak till en rad förslag som Arbeiderpartiet nu lägger fram. Förslagen har en något oväntad sak sak gemensamt - samtliga kommer ursprungligen från Fremskrittspartiet. Aftenposten har gjort en sammanställning av politiska förslag som får Fremskrittspartiets Siv Jensen att utbrista:

- Detta har vi jobbat för i åratal, det är bara att applådera. Nu återstår bara att se om det är röstfiske eller om de kommer stötta oss i Stortinget också.

Förslag som Arbeiderpartiet - sent omsider - nu förespråkar inkluderar bland annat:

Arbetsplikt för invandrare som tar emot bidrag. Nu vill också Ap ställa långt större krav på att särskilt invandrarkvinnor lär sig norska och börjar jobba.

Särskilda fängelser för utlänningar. Arbeiderpartiet avfärdade tidigare kraven på sämre villkor för utländska kriminella i egna fängelser, men har redan lagt förslag på en separat enhet för utländska fångar på Ullersmo anstalt.

Försvårande av välfärdssexport till östeuropeiska länder i form av barnbidrag. Så sent som i februari tillbakavisade arbetsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) indignerat tanken att Norges generösa system missbrukades och anklagade Frp för att "blanda bort korten". Men nu låter det annorlunda.

- Arbeiderpartiet vill stoppa den ökande bidragsexporten till Polen och andra länder, säger Hadia Tajik, ledamot i partiets välfärdsgrupp, i ett färskt utspel.

Ytterligare förslag på integrationsområdet som Ap nu föreslår i sitt partiprogram är bland annat införandet av medborgarskapsprov, förbud mot kusinäktenskap, krav på norskutbildade imamer och ökat försörjningskrav vid anhöriginvandring.

Arbeiderpartiet vill dock inte tillstå att man kopierar Fremskrittspartiets politik.

- Vi kan inte rata bra förslag bara för att något annat parti lagt dem först, säger partiets taleskvinna Helga Pedersen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronakommission-ledamot medlem i grupp som dyrkar Anders Tegnell

"Jag gillade den Facebookgruppen tidigt" Ledamot i coronakommissionen gillar "Vi stöttar Anders Tegnell" på Facebook.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga svenska dollarmiljonärer

Sverige går emot internationella trenden.. Börs- och bostadsspekulation gör fler svenskar stenrika.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen. Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus

Kultur

Grävde fram gammal dalahäst i Falun. Tros vara en av de äldsta i sitt slag.0