Ebolautbrottet i Afrika

Nu 4.000 ebolasmittade

Publicerad 8 september 2014 kl 11.55

Utrikes. Över 4.000 har nu smittats av det dödliga ebolaviruset varav över hälften avlidit i ebolafeber, skriver Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt WHO upptäcks just nu omkring 400 nya ebolafall varje vecka, vilket innebär att spridningstakten har ökat och är utom kontroll på flera håll. Spridningen går som fortast i Liberia där över 200 nya fall upptäckts varje vecka under de senaste tre veckorna.

Ytterligare en amerikansk missionär flögs under helgen till USA efter att ha smittats med ebola i Liberia. Den 51-årige läkaren Rick Sacra arbetade som förlossningsläkare på ett sjukhus i Monrovia när han smittades.

Den ansvarige läkaren på sjukhuset i Nebraska, där Sacra vårdas, sa i ett uttalande till pressen under söndagen att Sacras tillstånd förbättrats. Han underströk samtidigt att ebola är en sjukdom med "faser" där medicinska komplikationer kan uppstå och att faran därför är långtifrån över.

Sacra behandlas inte med Zmapp, vilket den amerikanske ebolaöverlevaren Kent Brantly behandlades med, eftersom medicinen nu är slut. Läkarna överväger istället att ge honom en blodtransfusion från någon som tidigare överlevt och tillfrisknat från ebola, en annan experimentell metod som diskuterats. Förhoppningen är att antikroppar som finns kvar i blodet ska hjälpa till att bekämpa ebolaviruset.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0