Våldtäktsvågen i Malmö
Arkivbild. Poliser i Malmö.

Polisen försvarar signalement på våldtäktsman

Publicerad 17 december 2016 kl 20.50
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Polisen i Malmö försvarar sig från kritik mot att man gått ut med signalement på en våldtäktsman som härjar i staden. Det skriver lokaltidningen.se som driver ett antal lokala gratistidningar i södra Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

"Gärningsmannen beskrivs som en man, 19-26 år gammal, 165-170 cm lång, stora öron, hängande ögonlock, stor näsa, skäggstubb, ljusbrun hy, mörkt krulligt hår som var kortklippt, smärt kroppsbyggnad, klädsel vid tillfället ska ha varit shorts, T-shirt, vita skor möjligen av fabrikat Nike, mannen talade inte svenska."

Så lyder det signalement som polisen gått ut med på den man som överföll och våldtog en 14-årig flicka vid Husie IP den 22 juli i år.

14-årig flicka överfölls och våldtogs mitt på dagen i Malmö

Det tog över fyra månader innan polisen valde att den 5 december gå ut med signalementet. Men när man väl gjorde det lät kritiken inte vänta på sig.

– Det här med att att han ska ha “stor näsa”, “mörkt krulligt hår” och “inte tala svenska”, är en oerhörd stereotyp bild. Risken är att det kommer ge obehagliga spänningar i samhället, sade kriminologen Jerzy Sarnecki till Sydsvenskan.

Tidningen vägrade till en början att överhuvud taget publicera det politiskt känsliga signalementet i tidningen. Först efter massiv läsarkritik backade tidningen och publicerade det tio dagar senare.

Kritikstormen har fortsatt från i synnerhet vänster­håll där många förordar att polisen håller tyst om signalement. Men polisens presstalesman Ewa-Gun Westford försvarar beslutet att offentliggöra signalementet.

– Vi har respekt för att folk tycker olika, men vårt högsta mål är att lösa ett brott och i detta fall är vi säkra på att signalementsuppgifterna stämmer, säger hon.

– Den kritik som har riktats mot oss är med anledning av att det handlar om en mörkhyad man med svart hår, som inte talar svenska. Men det är det signalementet vi fått fram.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0