Våldtäktsvågen i Malmö
Arkivbild. Poliser i Malmö.

Polisen försvarar signalement på våldtäktsman

Publicerad 17 december 2016 kl 20.50
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Polisen i Malmö försvarar sig från kritik mot att man gått ut med signalement på en våldtäktsman som härjar i staden. Det skriver lokaltidningen.se som driver ett antal lokala gratistidningar i södra Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

"Gärningsmannen beskrivs som en man, 19-26 år gammal, 165-170 cm lång, stora öron, hängande ögonlock, stor näsa, skäggstubb, ljusbrun hy, mörkt krulligt hår som var kortklippt, smärt kroppsbyggnad, klädsel vid tillfället ska ha varit shorts, T-shirt, vita skor möjligen av fabrikat Nike, mannen talade inte svenska."

Så lyder det signalement som polisen gått ut med på den man som överföll och våldtog en 14-årig flicka vid Husie IP den 22 juli i år.

14-årig flicka överfölls och våldtogs mitt på dagen i Malmö

Det tog över fyra månader innan polisen valde att den 5 december gå ut med signalementet. Men när man väl gjorde det lät kritiken inte vänta på sig.

– Det här med att att han ska ha “stor näsa”, “mörkt krulligt hår” och “inte tala svenska”, är en oerhörd stereotyp bild. Risken är att det kommer ge obehagliga spänningar i samhället, sade kriminologen Jerzy Sarnecki till Sydsvenskan.

Tidningen vägrade till en början att överhuvud taget publicera det politiskt känsliga signalementet i tidningen. Först efter massiv läsarkritik backade tidningen och publicerade det tio dagar senare.

Kritikstormen har fortsatt från i synnerhet vänster­håll där många förordar att polisen håller tyst om signalement. Men polisens presstalesman Ewa-Gun Westford försvarar beslutet att offentliggöra signalementet.

– Vi har respekt för att folk tycker olika, men vårt högsta mål är att lösa ett brott och i detta fall är vi säkra på att signalementsuppgifterna stämmer, säger hon.

– Den kritik som har riktats mot oss är med anledning av att det handlar om en mörkhyad man med svart hår, som inte talar svenska. Men det är det signalementet vi fått fram.


Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Svenskkrav föreslås i äldreomsorgen

Socialutskottet kräver lagförslag om språktest. "Viktig säkerhetsaspekt" att personal som bara pratar arabiska och liknande kan nekas jobba med äldre.0 

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt är lönsamt när stödpaketen ramlar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0