Experter i etik kräver möjlighet till abort även efter födseln.

" />

Experter i etik kräver möjlighet till abort även efter födseln.

" />

Experter i etik kräver möjlighet till abort även efter födseln.

" />
Foto: limaoscarjuliet

"Rätt att döda spädbarn"

Publicerad 4 mars 2012 kl 11.01

Vetenskap.Nyfödda barn är "moraliskt irrelevanta" och har därför lika lite rätt att leva som ett ofött foster. Det hävdar två experter i etik, som anser att föräldrar borde få rätt att döda sina barn efter födseln.

Gilla artikeln på Facebook

Två experter i medicisk etik, Alberto Giubilini och Francesca Minerva, hävdar i en ny artikel att nyfödda barn i själva verket inte är "faktiska personer" och att de "saknar moralisk rätt till liv".

De två etikexperterna, som är knutna till Oxforduniversitetet, skriver att föräldrar därför borde ha rätt att döda sina barn även efter de har fötts, om det exempelvis skulle visa sig att barnen har "oönskade" defekter, rapporterar The Telegraph.

Enligt professor Julian Savulescu, som är redaktör för den medicinska tidskrift som publicerade artikeln, har Giubilini och Minerva utsatts för dödshot efter publiceringen. Savulescu säger till The Telegraph att de som reagerat på artikeln med hot är "fanatiker som motsätter sig grundläggande värderingar i ett liberalt samhälle".


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Problemet med vårt etablissemang är inte i första hand inkompetensen – utan mesigheten.0 

Mer från Vetenskap

Laestadius tros ha spridit kornet i Norrbotten

Forskarna upptäckte sambandet av en slump.. Möjligt att väckelseprästen "inte bara sörjt för traktens själsliga välfärd utan också de kroppsliga behoven".0 

Sidor

Vetenskap

Forskare: Plastpåsar överlägset bäst för miljön. Mycket mindre farlig än både papperskassen och ekologiska tygpåsen, enligt statlig studie.0 Plus

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0