NTU 2020
Genrebild.

Rekordmånga uppger att de utsatts för hot, rån eller misshandel

Publicerad 8 oktober 2020 kl 21.35

Lag & Rätt. Rekordmånga svenskar uppger att de utsatts för brott som hot, misshandel och personrån. Det framgår av den senaste Nationella trygghetsundersökningen (NTU) som presenterades idag.

Gilla artikeln på Facebook

9,2 procent av de svarande uppgav att de någon gång under 2019 utsattes för hot, 3,6 procent uppgav att de utsatts för misshandel och 1,5 procent för personrån. För samtliga tre brottskategorier är det den största andel som uppmätts sedan trygghetsmätningarna inleddes 2006.

Andelen som någon gång under 2019 utsattes för sexualbrott minskar dock för andra året i rad efter att ha nått en toppnotering 2017. Sexualbrottsligheten sköt i höjden från 2015 och framåt, i samband med den stora asylinvandringen det året.

Kvinnor är, som väntat, mest utsatta för sexualbrott medan män är mer utsatta för hot, misshandel och framför allt personrån. 2,3 procent av männen uppger att de blev rånade under 2019 jämfört med 0,7 procent av kvinnorna.

Unga människor är enligt NTU mer utsatta för brott än äldre. 12,2 procent av männen mellan 16 och 24 år utsattes förra året för misshandel och 5,5 procent för personrån. På motsvarande sätt drabbades hela 29,2 procent av alla unga kvinnor för sexualbrott.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0