Journalisterna, som arbetar för ett statligt ägt ryskt tv-bolag, ville spela in ett populärvetenskapligt program i Pionen – ett gammalt skyddsrum på Södermalm i Stockholm som numera används som serverhall av Bahnhof.
Men Bahnhofs vd Jon Karlung gav journalisterna kalla handen.
"Hallå Putin! Jag är en vän av yttrandefrihet, men inte desinformation och krigspropaganda. Vi säger därför nej till rysk statstelevision", löd budskapet som Karlung basunerade ut på Twitter i början av månaden.
Den ryska nyhetstjänsten Sputnik News rapporterade under onsdagen om händelsen och kallar Jon Karlungs utspel för "pinsamt". När Fria Tider får kontakt med Bahnhof-chefen är han därför först misstänksam och vill försäkra sig om att det inte är en journalist från Ryssland som ringer upp. Han beskriver Sputniks rapportering som en form av smutskastning.
– Sputnik News gjorde två grejer igår. Först ville man förlöjliga mitt ställningstagande och sedan underminera min auktoritet genom att försöka få det till att jag inte har någon rätt att tycka eftersom jag inte är journalist, säger Jon Karlung.
Han berättar att beslutet handlar om att markera mot en "oroande utveckling" i Ryssland när det gäller yttrandefriheten.
– För mig så är en internetoperatör som posten, för oss är det extremt viktigt med fri kommunikation, yttrandefrihet och nätfrihet, säger Karlung.
På den tiden Bahnhof hade Wikileaks som kund var företaget mycket hårt pressat av amerikanska intressen. Bland annat försökte en amerikansk senator vidta åtgärder mot den svenska operatören.
– Vi har varit och är fortfarande en jättekraftig kritiker av NSA och den västerländska övervakningsstat som vuxit fram. Och då när det här vetenskapsprogrammet vill göra ett reportage om det, då kan man inte reducera frågan till att det är en rolig datahall. Kan jag lita på att den blir beskriven som en bastion för yttrandefrihet och nätfrihet? Det blir väldigt paradoxalt när det kommer en kanal som är en dokumenterad del av propagandamaskineriet för Putin, förklarar Jon Karlung.
Du berättar om hur ansatta ni varit av amerikanska myndigheter. Vägrar ni även att låta amerikanska journalister hälsa på i serverhallen?
– Nej, det finns en skillnad. Reportrar utan gränser beskriver situationen i USA som bättre än i Ryssland. I Ryssland har situationen gradvis blivit sämre och man bedriver ett krig i vårt närområde. Att du tar upp den här frågan och tänker att det kan vara något konstigt i det visar ju att den här propagandan i så fall har lyckats.
Du pratar om internetsäkerhet och övervakning. Anser du att Ryssland är ett större hot än USA när det gäller den typen av frågor?
– Jag har en mindre inblick i hur den ryska övervakningen ser ut. Jag tror att de ligger tekniskt efter och att den amerikanska underrättelsetjänsten ligger betydligt längre fram i sin övervakning, men det kanske handlar mer om förmåga än vilja. Jag tror inte att Putin tackar nej till en övervakningsstat men internet är ju från början en amerikansk uppfinning så där har man naturligtvis ett försprång.
Vad är det som gör att just ryska journalister inte får besöka er? De flesta länder i världen har ju en än mer begränsad yttrandefrihet än Ryssland.
– Ryssar får jättegärna komma och hälsa på men inte den ryska statens television. Hade det varit en oberoende journalist, om "Fria Tider Ryssland" hade hört av sig, så hade det gått utmärkt att tala med dem.
Om kinesiska statstelevisionen ville komma?
– Det vet jag inte, men just nu i det här fallet så ligger det närmare till hands. Jag upplever det som att det ryska medialandskapet är statskontrollerat.
Du skriver på Twitter att den ryska televisionen sprider "desinformation och krigspropaganda". Kan du ge några exempel?
– Det finns exempel men jag kan inte relatera till någonting precis nu. Det handlar om hur man beskriver situationen dels på Krim och dels i östra Ukraina där man förnekar att rysk trupp är inblandad i krigsaktiviteter trots att det sannolikt är så, säger Jon Karlung.