Konflikten i Ukraina
Den kontroversiella Azov bataljonen (bilden) rekryterar främlingar för att strida på den regeringssidan i inbördeskriget. Stridigheterna äger rum främst i regionen som tidigare var östra Ukraina.

Säpo: 30 svenskar strider för Kiev

Publicerad 23 november 2014 kl 18.31

Inrikes. Uppemot ett 30-tal svenskar understödjer eller strider för regimen i Kiev i det ukrainska inbördeskriget – eller har gjort det, uppger säkerhetspolischefen Anders Thornberg för Sveriges Radio Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Det rör sig om svenskar ur olika nynazistiska och nationalistiska grupperingar som tillsammans med likasinnade deltar i regeringens försök att slå ned den ryskspråkiga minoritetens uppror i östra Ukraina.

– Det är ett 30-tal individer som har åkt till Ukraina enligt de uppgifter som Säpo har. Av dessa deltar mellan fem och tio aktivt i strider på högerkanten, fem håller på med propaganda och det är några som har återvänt till Sverige, säger Anders Thornberg till statsradion. 

Thornberg uppger att Säpo kontaktar svenskarna både före expeditionen och när de kommit hem för att "se att de inte gör någonting". Säpo bevakar samtidigt ett 100-tal araber med svenska pass, som reser till Syrien och Irak för att strida för islamister och Thornberg säger att Säpo bedömer att de är ett större hot mot rikets säkerhet än Ukraina-frivilliga. 

– När man åker till Syrien har man mer ett uppdrag att begå global Jihad. Det innebär att man kan ha med sig ett uppdrag att göra något i västerlandet. Det har vi inte sett när det gäller Ukraina än, säger Thornberg till Sveriges Radio.

Ryssland kräver åtal mot svenskar som strider i Ukraina

Artikeln är rättad.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0