SD kräver Tegnells avgång

Publicerad 7 juni 2020 kl 00.15

Inrikes. Sverigedemokraterna kräver att statsepidemiolog Anders Tegnell avgår efter en rad riskfyllda chansningar som har gett Sverige den högsta coronadödligheten i världen. Partiledaren Jimmie Åkesson riktar även kritik mot regeringen.

Gilla artikeln på Facebook

"Regeringen har gömt sig i skuggorna bakom Folkhälsomyndigheten, rädda för att ta steget mot vad som kan liknas vid en egen uppfattning. Regeringen har därmed exemplifierat själva sinnebilden för ett svagt politiskt ledarskap", skriver Jimmie Åkesson (SD) på DN Debatt och ger en rad exempel felaktiga påståenden som den svenske statsepidemiologen kommit med.

”Regeringen och Folkhälsomyndigheten har getts chans på chans att rätta till och korrigera sina misstag. Trots det finns senfärdigheten och handfallenheten kvar. Ansvariga för felbesluten bör därför lämna sina positioner med omedelbar verkan”, skriver SD-ledaren vidare.

Enligt Jimmie Åkesson måste regeringen nu ta ett större ansvar från politiskt håll för att bekämpa smittspridningen.

Socialminister Lena Hallengrens (S) pressekreterare skriver i ett sms till SVT Nyheter att regeringen inte kommenterar personalfrågor.

Hur involverad regeringen har varit i den svenska så kallade coronastrategin och vilka beräkningar av dödstal som ligger till grund för de svenska besluten har fortfarande inte offentliggjorts. En kommission ska nu utreda händelseförloppet, men kommissionen blir politiskt styrd och formerna för hur utredningen ska gå till är ännu inte klara.

Den svenska coronastrategin har hyllats av svenska medier och haft stöd från höger till vänster bland riksdagens partier, även av SD, men mött hårda fördömanden utomlands. En liten brokig skara svenska medier, bland annat Dagens Nyheter och Fria Tider, har dock redan från början kritiserat den svenska strategin och förespråkat att Sverige ska vidta samma åtgärder som andra länder.

Jimmie Åkesson riktar i sin debattartikel kritik mot den svenska coronanationalismen, som den har kallats.

"Ett land ska och måste hålla ihop i tider av kris. Att vi sluter oss samman som nation är i grunden sunt. Men det får inte ske på bekostnad av förmågan att fatta rationella beslut. Det får inte medföra att omdömet grumlas. Devisen 'Vi har rätt oavsett', är en farlig ledstjärna", skriver han.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus