Eliassons julsemester
Dan Eliasson.

SD-ledaren: Dan Eliasson måste sparkas

Publicerad 8 februari 2016 kl 17.56

Inrikes. Dan Eliasson är som en "naturkatastrof som sveper över myndighetssverige" och bör omedelbart sparkas från sin tjänst som rikspolischef. Det skriver SD:s partiledare Jimmie Åkesson i en debattartikel i Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

SD-toppen skriver att han den senaste tiden mottagit hundratals brev från poliser runt om i landet.

"Det är många gånger skrämmande läsning. Begrepp som 'sönderfall' och 'oordning' är återkommande omdömen. Man talar om 'nonchalant ledarskap' och 'bristande lyhördhet'. En gemensam nämnare för de allra flesta brevskrivare är kritiken mot rikspolischef Dan Eliasson."

Åkesson nämner den S-märkte toppbyråkratens tveksamma insatser som chef för Försäkringskassan och Migrationsverket. Som rikspolischef har Eliasson bland annat varit med att ta fram systemet med ”kod 291”, som innebär att asylrelaterade brott ska mörkas av polisen.

SD-ledaren riktar också kritik mot att Dan Eliasson i en intervju med SVT:s "Gomorron Sverige" uttryckte sympati för den somalier som misstänks för knivmordet på 22-åriga Alexandra i Mölndal.

"Gång på gång har Dan Eliasson allvarligt skadat förtroendet för den myndighet där han för tillfället verkat. Hans biografi liknar en naturkatastrof som sveper över myndighetssverige och raserar förtroendet för den ena organisationen efter den andra. Det är på tiden att vi befrias från sådan inkompetens. Ansvarig minister måste agera och tillse att Dan Eliasson snarast skiljs från sin tjänst som rikspolischef", avslutar Jimmie Åkesson.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Inrikes

Riksåklagaren överklagar våldtäktsdom till HD

Ung kvinna våldtogs under knivhot.. Inte grovt brott, ansåg både tingsrätten och hovrätten.0 

Här blir guvernören misshandlad på scenen

Dramat i Iran fångat på film.. Angriparen kränkt för att hans fru blev vaccinerad av manlig läkare.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0