Maktstriden i SD
Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof.

SD-ledningen utesluter alla medlemmar i SDU

Publicerad 17 september 2015 kl 19.50

Inrikes. Efter att ha brutit banden med Sverigedemokratisk ungdom kommer Sverigedemokraternas partiledning att öppna uteslutningsärenden mot samtliga ungdomar som inte självmant avslutar sitt engagemang i ungdomsförbundet, kan Fria Tider avslöja. Totalt 5.000 personer berörs av åtgärden.

Gilla artikeln på Facebook

I helgen beslutade SD:s partistyrelse att bryta med sitt ungdomsförbund SDU. Bakgrunden var att medlemmarna hade valt Jessica Ohlson till ordförande på sin kongress istället för den kandidat som Mattias Karlsson och de andra i SD-ledningen hade lyft fram.

Efteråt kapade moderpartiet SDU:s hemsida, där det nu är möjligt att anmäla sitt intresse för partiets "nya ungdomsverksamhet", som ska lanseras den 1 oktober.

Nu kan Fria Tider avslöja att partiledningen ställer ett ultimatum till de drygt 5.000 ungdomar som är medlemmar i SDU: Hoppa av eller bli utesluten ur partiet.

I ett brev till partiets lokalavdelningar, som Fria Tider tagit del av, skriver SD:s partisekreterare Richard Jomshof idag att det inte är möjligt att vara medlem både i SD och SDU.

"Den som är medlem i Sverigedemokraterna och samtidigt medlem i gamla Sverigedemokratisk Ungdom måste således göra ett aktivt val", skriver han.

"Om någon trots det väljer att vara dubbelansluten,kommer frågan att hanteras av Medlemsutskottet (MU)", står det vidare i brevet.

SDU har startat en egen hemsida där man kan fylla i ett formulär för att bli medlem. Ungdomsförbundet har också anmält SD till Datainspektionen för "olaglig registerhantering", eftersom partiet inte gjort sig av med de register över SDU-medlemmar som de sitter på.

"Registret får enligt lag användas för SDU:s syften. All annan hantering, så som värvning till andra organisationer är olaglig och kommer att polisanmälas", skriver ungdomsförbundets reigsteransvarige Eric Myrin i ett internt mejl som skickats ut till förtroendevalda inom SDU, enligt Aftonbladet.

Fria Tider har sökt SD:s presschef Henrik Vinge för en kommentar.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Mer från Inrikes

Polisens svar: Vi har utvisat 42.000 personer

Kommenterar uppgifterna i Uppdrag granskning.. "Drygt 98 procent av polisens verkställighetsresor genomförs."0 

Moderaterna kräver HBTQ på äldreboenden

Kräver mer utbildningar för personalen.. "Inte ens tio procent av kommunerna i landet tar detta på allvar."0 

Vetenskap

Svenska kvinnor mördade mer än män. Sensationell ny forskning om 1800-talets våld.0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0