IQ-frågan
FAKTARESISTENS: SVT och Expo är inte ensamma om att förneka fakta om folkgruppers olika IQ. Frågan är tabu i hela västvärlden.

SD-politiker spred debattartikel om invandrares IQ – anklagas för rasism

Publicerad 7 mars 2017 kl 22.28

Inrikes. Ulf Erlandsson (SD) är ny förste vice ordförande i kommun­styrelsen i Hässleholm. Nu kritiseras han av såväl Expo som SVT för att ha spridit en debattartikel som publicerades i Fria Tider 2015.

Dela artikeln

I debattartikeln skriver intelligens­experten Sture Eriksson, docent i psykologi vid Uppsala universitet och numera pensionerad forskare i testmetodik och intelligenstestning, hur de ledande forskarna Richard Lynn och Tatu Vanhanens standardverk "IQ and the wealth of nations" (2002) kan användas för att förstå varför arabiska och afrikanska invandrar­grupper har svårt att integreras i det svenska samhället.

SVT anklagar Erlandsson för att "sprida myter om afrikaners IQ" när SVT tar upp Expos artikel. Anledningen är att boken tar upp att länder lyckas olika bra beroende på vilken genomsnittlig IQ ländernas befolkning har, och enligt boken har arabländer och afrikanska länder lägre genomsnitts-IQ än exempelvis Sverige.

– Jag har bara delat den och det var länge sedan nu. Är det någon som har blivit kränkt så ber jag om ursäkt. Alla har lika värde, så är det inte mer med det, säger Ulf Erlandsson till SVT idag.

Frågan om kognitiva skillnader mellan folkgrupper är kontroversiell och avfärdas ofta som rasism. Inte minst liberala debattörer brukar influeras av John Locke (1632-1704) som såg människan som ett "oskrivet blad" utan medfödda egenskaper.

Inom vetenskapen råder i det närmaste konsensus om att de genomsnittliga IQ-nivåerna hos exempelvis afrikaner och afroamerikaner är betydligt lägre än hos européer och vita amerikaner. En mindre skara forskare hävdar dock att skillnaderna inte är medfödda, trots att amerikanska tvillingstudier redan på 1970-talet visade motsatsen.

SVT:s norska motsvarighet NRK sände år 2010 en populär­vetenskaplig dokumentärserie kallade Hjernevask, där skillnader i IQ mellan etniska folkgrupper togs upp i ett avsnitt. Avsnittet, som fortfarande kan ses på Youtube, har liksom resten av dokumentärserien aldrig visats i svensk TV.


Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0