Maktstriden i SD
Anders Westergren fick sitt första SD-mandat redan 1994 och var den första partikamrat som den unge Jimmie Åkesson träffade utanför den lokala kretsen.

SD-veteran hoppar av i protest

Publicerad 29 april 2015 kl 17.53

Inrikes. Anders Westergren, som är ordförande i det skånska SD-fästet Höör, lämnar nu partiet – efter nästan 25 år. Droppen som fick bägaren att rinna över för den legendariske SD-veteranen var ledningens senaste utrensningar av interna utmanare.

Gilla artikeln på Facebook

Missnöjet jäser inom Sverigedemokraterna efter den kontroversielle frontfiguren Mattias Karlssons uteslutningar i måndags. I Skåne väljer nu bland annat Anders Westergren att hoppa av partiet helt. 

Den avgående SD-toppen, som inte vill kommentera saken i media, lämnar sitt besked i ett inlägg på Facebook:

"Jag har efter moget övervägande beslutat att lämna Sverigedemokraterna och samtliga uppdrag jag valts till. Orsaken är den senaste utrensningen."

Anders Westergren är en av få verkliga veteraner inom SD. Han gick med i partiet redan 1991 och var under en period vice partiledare på riksnivå. Han har suttit i kommunfullmäktige i Höör sedan 1994 – då han fick ett av partiets tre första kommunala mandat.

I SD:s jubileumsbok "20 röster om 20 år" berättade Jimmie Åkesson att Westergren var den första partikamrat han träffade utanför den lokala kretsen i Sölvesborg.

Sedan dess har Höör blivit ett av SD:s absolut starkaste fästen. I det senaste kommunalvalet lyckades partiet, med Anders Westergren som ordförande, kamma hem 19 procent av rösterna i den skånska kommunen.

Men efter måndagens uteslutningar av SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne och en rad andra utmanare till partiledningen har Westergren nu fått nog. SD-veteranen lämnar partiet och alla sina uppdrag i protest, meddelar han. 

"Undertecknade avsägelser inkommer under veckan i vederbörlig ordning till samtliga instanser, såsom partiinterna valberedningar och styrelser samt kommunfullmäktiges presidium och valberedning samt även regionfullmäktiges dito", skriver Anders Westergren på Facebook.


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Befolkningsbytet

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Cambridge-studie: Adopterade mår sämst. Men även invandrarna från tredje världen uppvisar höga nivåer av psykisk sjukdom under bosättningen i Sverige.0 

Mer från Inrikes

Kvinnor och män har aldrig röstat så olika

Helt skilda responser på samhällsutvecklingen.. Svenska kvinnor röstar alltmer vänster – männen höger.0 

Region Kalmar för register över ovaccinerade

Skickar hem brev med förmaningar.. Cirka 30.000 personer i länet finns i registret.0 

Marinkårssoldater från USA övar krig i Stockholms skärgård

Skavsta fylldes med amerikanska soldater.. Samtidigt pågår en rysk rekordövning på andra sidan Östersjön.0 

200 kilo smink beslagtogs på tåg

Mystiska fyndet.. Passagerare slog larm om män som betedde sig märkligt.0 

Vetenskap

Invandrare har 13,4 punkter lägre IQ än svenskar. Så snabbt sjunker Sveriges intelligens när vi byts ut.0 

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0