Foto: SDU

"SDU riskerar att svältas ihjäl"

Publicerad 1 november 2012 kl 07.31

Inrikes.Sverigedemokraternas ungdomsförbund SDU har ekonomiska bekymmer efter det fräcka kuppförsöket mot förbundet tidigare i år. Det framgår i ett internt brev som Expressen har tagit del av.

Gilla artikeln på Facebook

Efter den misslyckade kuppen mot SDU är relationerna mellan moderpartiet och ungdomsförbundet fortfarande kärva, skriver Expo-journalisten David Baas i Expressen.

Trots att SD får 12 miljoner kronor per år i statsbidrag så delar de inte med sig till ungdomsförbundet, utan ger "lån" för "kritiska utgifter", vilket föranlett förbundets ordförande Gustav Kasselstrand att skriva ett brev till de sverigedemokratiska kommunföreningarna och be om pengar.

"SDU har efter den gångna tidens turbulens förpassats till en situation där våra ekonomiska medel är näst intill obefintliga", skriver Kasselstrand.

David Baas menar att detta är ett tecken på att "moderpartiet med Jimmie Åkesson i spetsen velat svälta ut utmanaren och SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand ekonomiskt". Baas ser det hela som en strid mellan Kasselstrands mer nationalistiska inriktning och Jimmie Åkessons önskan att göra partiet mer "omprofilerat", vilket torde betyda socialliberalt.

"I SDU arbetar vi ideellt, trots att flera av uppgifterna skulle kunna vara heltidsjobb", skriver Kasselstrand, samtidigt som partiledaren Jimmie Åkesson får en lön på 37 000 kronor i månaden av partiet, vid sidan av den lön på 57 000 kronor per månad som han uppbär som riksdagsledamot.

Artikeln är uppdaterad.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Sverigedemokraterna KU-anmäler Löfven

Efter turerna kring kärnkraften. "Löfven står inte över Sveriges riksdag."0 

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Inrikes

Arnstad polisanmäler Björn Söder (SD)

DN-veteranen ska "stå det onda emot".. Hänvisar till att Sverige håller på att bli ett fascistiskt land.0 

Mohammed åtalas för rånmord på lokalprofil

56-åring rånmördades i Eksjö kommun.. Utsattes för knivhugg, sparkar, stampningar och slag med tillhygge.0 

Inget redaktionsstöd för Bulletin

Drog tillbaka sin ansökan.. Så mycket får Samnytt, Swebbtv och Exakt24 i bidrag i år.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0