Skrev neger på Flashback

Skrev "neger" på Flashback – döms till skyddstillsyn

Publicerad 23 mars 2016 kl 16.02

Lag & Rätt. En användare Flashback har dömts till skyddstillsyn för att ha använt sig av ord som "neger" i diskussioner på det populära nätforumet.

Gilla artikeln på Facebook

Åklagaren hävdade att mannen, som är i 30-årsåldern, hade "uttryckt sig nedsättande och spritt missaktning för folkgrupp" genom att på Flashback använda sig av "uttryck såsom neger och andra nedsättande tillmälen och kommentarer".

Den åtalade erkände att han skrivit inläggen men gjorde gällande att han inte haft uppsåt att begå brott. Hans avsikt var inte att uttrycka sig nedsättande utan att diskutera invandrarfrågan ur ett politiskt perspektiv, uppgav han i förhör.

Flicka sa "neger" – döms till böter

"Att han ändå kom att använda nedsättande ord när han skrev sina inlägg, berodde på det hårda klimat som rådde på internetsajten. Han anpassade sig således bara till det språkbruk som andra använde på sajten. Han trodde även att han på sajten var skyddad och att man där fick uttrycka politiska åsikter utan att det var ett brott. I dag ångrar han att han uttryckte sig på det sättet som han gjorde och förstår att han handlade fel", står det i domen.

Tingsrätten väljer dock att gå på åklagarens linje och dömer mannen till skyddstillsyn för hets mot folkgrupp. Han ska också genomgå ett behandlingsprogram hos Kriminalvården.

"Att en person har missförstått eller lever i villfarelse om vad enskilda straffbud stadgar är [...] inget som fritar en person från ansvar", dundrar domstolen.

Vanlig Flashbackare
Den nu dömde mannen har skrivit ett stort antal inlägg på Flashback. De allra flesta verkar dock handla om andra ämnen än invandring och dylikt.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Förslaget: Husägare ska betala 1,4 miljoner till VVS-branschen – per dag. Det nya lagförslaget är omotiverat och orimligt, skriver Landsbygdspartiets talesman Arne Gunnarsson i denna insändare.0 

Mer från Lag & Rätt

Imam döms för antisemitism

Straffvärdet motsvarar fängelse.. Men får villkorlig dom på två år.0 

Afghanen kräver ny rättegång mot ASAP Rocky

Känner sig missnöjd.. Vill att rapparen döms för våld med glasflaskor.0 

Elever skämtade om Hitler – nu åtalas 14 för "hets"

Skojade till det med "Hitlermustasch" på idrottslektion.. Eleverna, som är i 16-årsåldern, åtalas för "hets mot folkgrupp".0 

"Helt ny bevisning" ska fria ASAP Rocky

Påstås vara "avgörande".. Friande dom vore förödande för Sveriges trovärdighet.0 

Sidor

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Banbrytande läkemedel föryngrar människor. Forskarna själva chockade av resultatet.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0