Wallstreetbets
KURSRAKET: GameStops aktie har stigit från 45 till 400 dollar efter att yngre investerare köpt aktier i syfte att hämnas på hedgefonderna, som förlorat 40 miljarder kronor på sina blanknings­positioner.

Unga småsparare tjänar miljarder på "nazistisk attack" mot Wall Street

Publicerad 28 januari 2021 kl 16.29

Ekonomi. Banker, IT-jättar och vänsteraktivister på båda sidor av Atlanten försöker rasiststämpla en grupp unga småsparare efter att de orsakat betydande förluster för några av USA:s mäktigaste hedgefonder. Småspararna stödköpte aktier i tv-spelskedjan GameStop för att hämnas på hedgefonder som blankat företaget, och aktien har nu tiodubblats i värde.

Gilla artikeln på Facebook

© CVB

Finansmogulen Steve Cohen och Citadel har tvingats skjuta till motsvarande 23 miljarder kronor för att deras hedgefond ska ha råd att köpa tillbaka positionerna från alla arga millennials.

Hedgefonderna retade upp unga småsparare, så kallade millennials, när fonderna blankade den avdomnade TV-spelskedjan GameStop som ansågs övervärderad på kursen 45 dollar den 25 januari.

På nätforumet Reddits avdelning Wallstreetbets meddelade flera millennials att de tänkte köpa in sig i GameStop i rent stödsyfte, för att hämnas på hedgefonderna som spekulerat i att aktien var övervärderad. Fler användare hakade på genom att storköpa aktieposter i TV-spelskedjan, och snart började aktiekursen röra sig spikrakt uppåt.

När USA-börserna öppnade på torsdagen handlades GameStop för ca 400 dollar, en nära nog tiodubbling av värdet.

Hedgefonderna har tvingats köpa tillbaka sina blankningspositioner med gigantiska förluster, och Joe Bidens talesperson Jen Psaki meddelar nu att Vita huset "håller ögonen" på situationen, rapporterar CNBC.

IT-jättarna har också agerat snabbt till hedgefondernas undsättning. Teknikbjässen Discord gick snabbt in och blockerade Wallstreetbets-servern på grund av "hatiskt innehåll" och "hets mot folkgrupp".

Mother Jones-profilen Ali Breland och Bloomberg-veteranen Nathaniel Weixel gick samtidigt ut och varnade för att de som köpte GameStop-aktierna i vart fall delvis hade nazistiska motiv. Kort efteråt framtvingade finans-appen Robinhood en regelrätt marknads­manipulation genom att förändra appen så att dess användare bara kan sälja – men inte köpa – GameStops aktie, rapporterar The Guardian.

Antisemitiskt eller ej. De unga Reddit-investerarna hade redan på onsdagen orsakat hedgefonderna över 40 miljarder kronor i förluster – och själva tjänat lika mycket.

En av de största förlorarna, hedgefonden Melvin Capital, har nu tvingats ta in stödpengar från ägaren Steve Cohen och finansjätten Citadel, som skjutit till motsvarande 23 miljarder kronor. Hedgefonden har därefter använt Cohens pengar för att köpa tillbaka blanknings­positionerna från "nazistiska" millennials som tjänat lika mycket som Cohen och Citadel har förlorat på utvecklingen. Enligt Business Insider ledde hela affären till att Melvin förlorade 30 procent av sitt kapital.

Alla håller dock inte med om att det nödvändigtvis måste handla om antisemitism. Sajten The Post Millennial gör sig snarare rolig över nazist­anklagelserna och påpekar att det i huvudsak handlar om generations­motsättningar mellan rika boomers och fattiga yngre, samt en traditionell motsättning mellan etablissemanget och den vanlige medborgaren.

"Alla ni jävla boomers, ni har levt under USA:s guldålder, när gymnasieelever kunde ta ett sommarjobb och finansiera sitt första bilköp och när en fabriksarbetare med bara en inkomst kunde köpa ett hus och bilda familj. Ingen i min ålder har något av detta", säger en av investerarna som Time citerar.

Yahoo Finance rapporterar att de unga vinnarna på affären har använt hedgefondernas pengar bland annat till att förtidsamortera hela sina studielån.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Strandhäll: SD filmar mitt hus med drönare

Klimatministerns anklagelse. "Lever tack vare dessa högerextremister med en ständig hotbild."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.