Wallstreetbets

Finansinspektionen förbjuder hets mot hedgefonder

Publicerad 21 februari 2021 kl 18.32

Lag & Rätt. Efter att flera hedgefonder råkat illa ut under det rally som inträffade i GameStops aktie i januari öppnar nu EU:s finansmyndighet ESMA för att åtala småsparare som koordinerar attacker mot hedgefonder. Svenska Finansinspektionen meddelar nu att man instämmer i ställningstagandet.

Gilla artikeln på Facebook

© ECMA

ECMA antyder att det är marknads­missbruk att småsparare koordinerar attacker mot blankare i sociala medier, vilket FI "instämmer i". Det finns dock inget förbud mot agerandet i svensk lag, där det krävs falskt eller vilseledande agerande för att dömas.

Att "haussa" aktier i sociala medier har tidigare ansetts förbjudet bara om den som skriver döljer egna intressen eller sprider vilseledande information. Att rent allmänt uppmana folk att investera i aktier, av en eller annan ärligt redovisad anledning, har däremot inte ansetts olagligt.

Men efter att GameStop-rallyt kostat ett antal hedgefonder miljardbelopp flaggar EU och svenska Finansinspektionen nu för ny praxis. Myndigheterna öppnar nu för att börja jaga småsparare som gör just det: Uppmanar människor att massinvestera i aktier för att orsaka en så kallad "short squeeze" som kostar blankare dyra pengar.

Bakom initiativet står EU:s bank- och politikernärstående finansmyndighet Esma, som i ett uttalande försöker få det att låta som att det är de "risker för förlust" som kan drabba den som investerar i volatila instrument som man är angelägen om att skydda allmänheten emot.

"Esma framhåller också att olika ageranden som syftar till att artificiellt påverka priset på börshandlade instrument skulle kunna innebära förbjuden marknadsmanipulation. FI står bakom Esmas uttalande", skriver Finansinspektionen på sin webbplats.

Huruvida Finansinspektionens "instämmande" räcker för att få någon dömd för att ha uppmanat folk att investera i GameStop-aktien i syfte att förstöra för hedgefonder och andra blankare är dock oklart. Enligt lagtexten krävs det nämligen att skriverierna är "falska eller vilseledande" eller att skribenten utnyttjar "falska förespeglingar eller andra slag av vilseledande eller manipulationer" för att det ska vara fråga om marknadsmanipulation.

Reglerna gäller endast aktier, derivat och andra värdepapper. Att hetsa folk att köpa exempelvis fysiskt silver, guld eller valutor är fullt tillåtet i Sverige, så länge syftet inte är att påverka derivatpriset. Utomlands kan det dock ligga till på ett annat sätt, vilket bland annat vänsteraktivisten George Soros fick erfara när han dömdes för insiderbrott 2002 i en fransk domstol efter att ha försökt manipulera priset på just valutor.


USA-kravallerna
Sveriges nya adel

Hovrätten friar: Orimligt kräva att invandrare ska följa svensk lag. Kan man inte svenska så kan man ju inte läsa lagar, resonerar domstolen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.