Donna Eljammal har bland annat lyfts fram i Polistidningen.

"Snut i slöja" fick underkänt – skyller på diskriminering

Publicerad 2 juni 2015 kl 16.35

Inrikes. Donna Eljammal, 30, fick stor medieuppmärksamhet för några år sedan när hon blev Sveriges första slöjbärande polisstudent. Nu anmäler hon polisen för diskriminering – eftersom hon fick underkänt som aspirant.

Gilla artikeln på Facebook

I slutet av 2011 skrev en rad medier om Donna Eljammal, som då beskrevs som den första kvinnan på Polishögskolan i Sverige som bar slöja. I en artikel i Expressen hyllades 30-åringen som "pionjär" och hon berättade bland annat att hon såg sin slöja som en fördel snarare än en nackdel.

Mellan januari och november förra året gjorde Eljammal sin aspiranttid i Södertälje. Efter fyra månaders förlängning fick hon underkänt – något som hon hävdar beror på diskriminering.

"Jag vet att jag är den första polis med slöja och har därför många gånger på olika sätt känt att jag blivit diskriminerad inom arbetet. Dessutom har mina andra aspirantkollegor blivit dömda på ett annat sätt, kraven har höjts på mig för att jag stack ut så mycket. Detta sa även ett stationsbefäl åt mig", skriver Donna Eljammal i sin anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Eljammal skriver vidare att hon har vänt sig till Polisförbundet som har haft förhandlingar med arbetsgivaren. Parterna kunde dock inte komma överens.

Så sent som förra veckan tvingades polisen erkänna att man ägnat sig åt omfattande diskriminering i syfte att kvotera in mindre lämpade kvinnor och invandrare i polisutbildningen. Fyra svenska män som blivit diskriminerade fick 100.000 kronor var i skadestånd.


Attackerades av gäng på 20-tal personer. Mobben var beväpnad med knivar, machetes, hammare, knogjärn och yxa.0 Plus

Hemliga dokument släppta. Svenska spaningen: "Föremålet var runt, 6 till 10 meter och omringat av en strålande ring."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Svenskarnas fynd: 3.300 år gammal guldskatt. Lyckades tyda meddelande på mångtusenårigt sigill.0 Plus

Kultur

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0