Soldatgrav från 1600-talet hittad i Kalmar

Publicerad 29 oktober 2021 kl 09.22

Vetenskap. En soldatgrav från Kalmarkriget år 1611 har hittats under en arkeologisk undersökning i Kalmarsundsparken i Småland. Det återstår ännu att undersöka om den hittade soldaten är dansk eller svensk.

Gilla artikeln på Facebook

Det är sjätte året i rad som arkeologerna gräver på platsen nära Kalmar slott. Området har undersökts i omgångar sedan 2015 då ett forskningsprojekt som finansieras av länsstyrelsen inleddes.

– De första åren metalldetekterade vi i Kalmarsundsparken och hittade mycket kanonkulor, pistolkulor, druvhagel, granater och mörsareprojektiler. Under 2017 grävde vi ut en soldatgrav vid Långa bryggan vid badkajen, 2018–2019 gjorde vi undersökningar på Munkholmen och 2020 grävde vi inför hundrastgården, säger Jane Jansen, arkeolog och projektledare på Arkeologerna vid Statens historiska museer, i ett pressutskick.

Mellan åren 1611 och 1613 utkämpades ett blodigt krig mellan Danmark och Sverige och Kalmar slott belägrades, men spåren efter Kalmarkriget finns kvar under jorden och 2013 hittades ett skelett från en av de svenska soldaterna vid bygget av den nya badbryggan.

– Vi vet exakt när de dog, svenskarna gjorde ett utfall från slottet den 17 juli mot danska ställningar på den här platsen, men de övermannades och tvingades till reträtt. Det blev en mycket blodig strid, säger Jane Jansen.

Det är oklart om soldaten som hittades var dansk eller svensk, men det hoppas arkeologerna få svar på genom strontiumanalyser av tänderna. Soldatgraven kan dateras till 17 juli 1611.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Våldsamma scener i Östeuropa. By gick samman för att hämnas sexmordet på 8-åringen.0 Plus

Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.