Ledarbloggen om Försvarsmaktens olagliga åsiktskrav.

" />

Ledarbloggen om Försvarsmaktens olagliga åsiktskrav.

" />

Ledarbloggen om Försvarsmaktens olagliga åsiktskrav.

" />
Ska?rmavbild 2014-03-02 kl. 23.30.25

Sparkas från försvaret efter tal i Kiev

Publicerad 3 mars 2014 kl 01.01

Kulturnyheter.

Gilla artikeln på Facebook

Video från NyheterIdag.se.

Livgardisten Fredrik Hagberg, medlem i den nationalistiska aktivistgruppen Nordisk Ungdom, får sparken av Försvarsmakten sedan han besökt Kiev och hållit ett tal i en byggnad som ockuperats av nationalistpartiet Svoboda.

Försvarsmakten vill inte kommentera enskilda personärenden, men Hagberg uppger själv att motiveringen till uppsägningen var att arbetsgivaren ansåg att talet i stadshuset var ”främlingsfientligt, rasistiskt och kränkande”.

Den som bemödar sig om att lyssna på talet (nedan) kan dock konstatera att det inte innehåller något av detta, utan utgör vanlig konservativ opinionsbildning som varje svensk medborgare borde få ägna sig åt. Enligt Nordisk Ungdoms hemsida ska Försvarsmakten emellertid ha ansett att det var fel av Hagberg att berätta om vissa inslag i Sveriges statliga sexualkunskap, närmare bestämt UR och RFSU:s skattefinansierade film Sex på kartan, som fokuserar på hur svenska tonårsflickor kan ha sex med invandrarungdomar från tredje världen.

Den 19 november kunde Fria Tider berättta att Försvarsmakten tillämpade en olaglig "uppförandekod" som innehöll flera politiska krav på de anställda, vilket står i strid med bestämmelserna i regeringsformen. Bland annat innehöll koden en bestämmelse om att de anställda skulle ”se mångfald som en tillgång” och inte engagera sig mot Fredrik Reinfeldts invandringspolitik ens "på fritiden".

En dag efter Fria Tiders publicering backade emellertid myndigheten och återkallade uppförandekoden från sin hemsida.

"Det var bara olyckligt. Vi har tagit fram en ny webbsida. Vi har flera hundra texter. Det här blev olyckligtvis lite galet, hur man uttryckte sig och framförallt hur man kunde tolka den", sade Philip Simon, pressekreterare vid Försvarsmakten, i en kommentar till Fria Tider då.

När vi frågade vidare om uppförandekoden framgick det att myndigheten i princip endast anser sig kunna ställa krav på att anställda inte gör sig skyldiga till de åsiktsbrott som finns i brottsbalken, exempelvis hets mot folkgrupp, vilket ligger i linje med regeringsformens bestämmelser. När vi frågade om anställda fick tycka att "alla invandrare ska ut" eller att "demokratin borde avskaffas" så bekräftade försvarets pressavdelning att myndigheten inte kan sparka folk på grund av dessa åsikter, såvida de inte framförs på ett sätt som strider mot lagen.

"Om folk har någon sorts politisk uppfattning så får de naturligtvis ha det. Vi håller inte på med åsiktsregistrering", hette det bland annat.

Det kan naturligtvis finnas andra skäl till att Hagberg sparkas från Försvarsmakten än det aktuella talet i Kiev. Forskaren och vänsteraktivisten Heléne Lööw anser till exempel att Nordisk ungdom är en "nazistisk" organisation, något de själva förnekar. Med tanke på att Lööw, som nog bäst kan beskrivas som den akademiska världens motsvarighet till Henrik Arnstad, inte presenterar några bevis för sina nazist­anklageler så finns det naturligtvis starka skäl att ta dem med en nypa salt. Men även om det skulle stämma att Hagberg och hans kamrater verkligen var fullfjädrade nynazister så har det alltså ingen som helst relevans för frågan om någon av dem ska kunna arbeta vid en svensk myndighet. Så ser grundlagen ut.

Uppsägningen kommer att överklagas, enligt Nordisk Ungdoms hemsida. Först då kommer även Försvarsmaktens version av grunderna för uppsägningen att bli offentlig, men om uppgifterna från organisationen stämmer så tyder mycket på att myndighetens agerande strider mot de uttalanden gjordes till Fria Tider i höstas. I så fall kan Försvarsmakten ha återgått till att bryta mot regeringsformen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Konkurs inget hinder under coronayran. Aktien dubblades i värde efter konkursutbrottet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Varning för starka bilder! Bestialiskt rasvåld i amerikanska städer.0 

Vetenskap

De allra första djuren hade parasiter. Hittades hos armfotingar från en 525 miljoner år gammal havsbotten.0 

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Kultur

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus