Det nya brottet "utlandsspionage" ska kunna ge flera år i fängelse.

Staten: Kriminalisera journalistik som "skadar" Sverige

Publicerad 8 december 2017 kl 17.20

Inrikes. Svenska tidningar som publicerar nyhetsartiklar som "skadar" Sveriges förhållande till andra länder ska kunna dömas till flera år i fängelse för så kallat utlandsspionage. Det föreslås i en ny statlig utredning, rapporterar DN. Nu riktas häftig kritik mot utredningen, som bland annat liknar nyhetskanaler som Russia Today vid "desinformation".
– Detta är en farlig lagstiftning, säger krigsreportern Johanne Hildebrandt till Dagens Nyheter.

Gilla artikeln på Facebook

Det är enmansutredaren Runar Viksten som lagt fram lagförslaget om att införa ett nytt brott i Sverige kallat "utlandsspionage".

Lagen ska bland annat riktas mot medier som publicerar nyheter som "avsevärt" skadar Sveriges relationer till andra länder eller organisationer. Det kan handla om uppgifter som andra stater inte vill ska läcka ut.

Utredningen kom redan i september, men först nu har dess fulla innebörd uppdagats.

Brottet ska kunna ge upp till fyra års fängelsestraff och grovt brott ska kunna leda till fängelse i hela åtta år. Lagen är tänkt att bli verklighet genom ändringar i Sveriges grundlagar, närmare bestämt i både tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.

– Det är ofattbart. Det här förslaget hör inte hemma i en demokrati där en fri press är en av hörnstenarna. Detta är en farlig lagstiftning som makthavare i framtiden kan använda hur som helst, säger journalisten Johanne Hildebrandt till DN.

Hildebrandt menar bland annat att en sådan lag skulle göra det omöjligt för krisreportage från fältet. En artikel om att USA bombar ihjäl civila skulle ju till exempel kunna "skada" Sveriges relation med USA.

Den statliga utredningen hävdar att andra stater i världen använder journalister som spioner, och nämner bland annat Russia Today som en kanal som medvetet sprider "desinformation".

Lagförslaget innebär också att meddelarskyddet, som finns inskrivet i grundlagen, tas bort för utlandsspionage.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke förklarar dock för DN att utredningen inte kan ge ett enda konkret exempel där Sveriges relationer har skadats. Han tycker att nya lagar måste ha klara motiv, vilket denna inte har. Funcke påpekar också att Sveriges grundlagar inte ska ändras på grund av vad en enmansutredare säger. Sådana frågor måste utredas av en hel parlamentarisk kommitté, menar han.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0