Nätcensuren

SvD sågar regeringens censurlinje: Google ska inte agera publicister

Publicerad 2 januari 2021 kl 12.53

Media. Efter den senaste veckans debatt om nätcensur har frågan nu letat sig in på SvD:s ledarsida, där IT-debattören och M-politikern Karl Sigfrid skriver att sociala medier inte ska agera publicister och kritiserar justitieminister Morgan Johansson (S) för hans agerande i frågan.

Gilla artikeln på Facebook

I ledartexten uppmärksammar Sigfrid att Twitter några veckor före USA:s presidentval censurerade det omfattande New York Post-avslöjandet av korruptions­skandalen runt Joe Bidens son Hunter Biden.

Sigfrid konstaterar att Twitter och Google idag raderar innehåll och fattar egna publiceringsbeslut utan att de anser sig behöva ta det publicistiska ansvar som exempelvis en tidning tar.

"Här hemma i Sverige har Morgan Johansson framfört en liknande uppfattning om att internet­plattformarna borde ägna sig mer åt självreglering, om de vill slippa ny lagstiftning", skriver Sigfrid och syftar på det kontroversiella censurmöte som regeringen höll med Expressens dåvarande chefredaktör Thomas Mattsson, Twitter och Google under valrörelsen 2018.

"Vi lever tyvärr i en tid då många är ointresserade av att bemöta synpunkter och istället satsar på att tysta meningsmotståndare", konstaterar Sigfrid och avslutar:

"Om målet är att skapa en samlingspunkt där den stora majoriteten känner sig hemma måste en bredd av åsikter och verklighetsbeskrivningar få plats".


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Jan Tullberg om rekryteringen. "Geten är inte lämplig som trädgårdsmästare."0 

Vetenskap

Längre amning kan motverka fetma. "Riskgener" kan vara fördelaktiga vid rätt förutsättningar.0 

Hjärnans utveckling kartlagd in i minsta detalj. Svenska forskarnas framsteg.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0