Asylkaoset

Sverige har gett uppehållstillstånd till potentiella terrorister

Publicerad 4 juli 2017 kl 08.00

Inrikes. Migrationsverket har delat ut uppehållstillstånd till krigsförbrytare och personer som utgör en säkerhetsrisk men som inte har kunnat utvisas ur Sverige. Nu har Migrationsverket insett att det är ingen bra idé och inför därför en ny praxis, meddelade myndighetens generaldirektör Mikael Ribbenvik i Almedalen på måndagen, skriver SVT Nyheter.

Gilla artikeln på Facebook

Invandrare som utgör en säkerhetsrisk men inte kan utvisas på grund av att de riskerar dödsstraff eller tortyr i hemlandet har fram tills nu fått tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige.

De som får uppehållstillstånd har sedan också rätt att få bidrag, arbete, bostad och andra förmåner. Först nu inser Migrationsverket att detta inte är rimligt.

– Det är orimligt att personer som är säkerhetsrisker eller krigsförbrytare ska få uppehållstillstånd. Det är stötande. Dessutom blev det ingen skillnad jämfört med vanliga asylsökande, och det är klart det måste vara skillnad, säger Migrationsverkets chef Mikael Ribbenvik till SVT.

Det ska vara två konkreta fall från förra veckan som fått myndigheten att ändra sig. Men exakt vad dessa fall handlade om, rapporteras inte.

Syftet nu är att göra det svårare för krigsförbrytare och säkerhetsrisker som vägrats asyl och egentligen ska utvisas att kunna stanna i Sverige. Enligt Mikael Ribbenvik vill man sända "en tydlig signal att Sverige inte är en säker hamn för krigsförbrytare och terrorister".

Migrationsverkets beslut innebär också att personer kan placeras i det system där Schengenländerna samlar information om potentiella hot.

Men samtidigt påpekar Migrationsverket att den nya praxisen måste prövas i domstol.

2016 lämnade Migrationsverket över 700 ärenden med misstänkta personer till Säkerhetspolisen.


"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0