Ebolautbrottet i Afrika

Sverige satsar 100 miljoner extra mot ebola

Publicerad 16 oktober 2014 kl 11.46

Inrikes. Den svenska regeringen har beslutat att skicka ytterligare 100 miljoner kronor i humanitärt stöd till arbetet mot ebolautbrottet i Västafrika.

Gilla artikeln på Facebook

– Antalet smittade i Västafrika fördubblas varannan, var tredje vecka. Sverige har många kompetenta personer som vill och kan bidra på ett bra sätt till arbetet mot ebola. Det är viktigt att alla aktörer gör sitt yttersta. Ebola är nu en global säkerhetsfråga, säger biståndsminister Isabella Lövin (MP).

Pengarna ska användas för insatser genom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Myndigheten har fått i uppdrag att planera och genomföra sjukvårdsinsatser och samordna frivillig svensk sjukvårdspersonal.

MSB uppges ha fått in ett ganska stort antal anmälningar från människor som är beredda att delta i myndighetens insatser. Generaldirektör Helena Lindberg välkomnar regeringsbeslutet.

– Världen sluter upp kring behovet att snabbt få iväg hjälp till Västafrika, jag är glad att Sverige också kan bidra i större skala. Dagens regeringsbeslut ger oss finansiella förutsättningar att samordna fortsatta svenska insatser utifrån bedömda humanitära behov, säger hon.

Det svenska humanitära stödet för att bekämpa ebolautbrottet uppgår nu till totalt 239,3 miljoner kronor.

– Det är många som vill hjälpa till och regeringen har nu fattat ett antal beslut för att höja Sveriges insatser. En nyckelfråga är att svensk personal som vill åka får ledigt och där tycker jag Sveriges kommuner och landsting nu har skickat mycket positiva signaler om att människor ska ges ledighet, säger Gabriel Wikström (S), folkhälso- och sjukvårdsminister, i ett uttalande.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0