Bostadsbubblan

SVT-inslag om att unga bor i bil: "Så himla najs"

Publicerad 8 juli 2021 kl 14.08

Ekonomi. Är det verkligen nödvändigt att unga svenskar ska kunna ordna en bostad och bilda familj medan de fortfarande är i fertil ålder? Enligt ett reportage av SVT-journalisten och bostadsrätts­ägaren Karin Fallenius, 36, kan det ha flera fördelar om de bor i skåpbil istället.

Dela artikeln

© SVT

Karin Fallenius, 36, har dragit in ungefär lika mycket efter skatt på bostadsmarknaden som på sitt SVT-jobb i år.

I Sverige stiger just nu villapriserna med 20 procent per år, rapporterar Privata Affärer. SVT har samtidigt gjort ett reportage om ett hemlöst par i 30-årsåldern från Solna utanför Stockholm, som har bott tre månader i en skåpbil.

Enligt Karin Fallenius, som skrivit reportaget på SVT.se, heter det dock inte hemlöshet utan "vanlife" och "har blivit allt populärare både i Sverige och utomlands den senaste tiden". Att svenska bostadspriser har skenat i pris nämns däremot inte i reportaget.

Fallenius bor själv i en 42 kvadratmeter stor bostadsrätt i Hägersten utanför Stockholm. Bostaden har ökat i värde från 2,1 till 2,7 miljoner kronor de senaste tolv månaderna. Hon har alltså dragit in ungefär lika mycket på bostadspolitiken som på sitt journalistjobb det senaste året – efter skatt.

Man behöver dock inte bo i Stockholm för att tjäna stora pengar på den svenska lättnadspolitiken. Under de senaste 12 månaderna har medelpriset för en svensk bostadsrätt ökat med 330.000 kronor i hela Sverige och med 630.000 kronor för ett småhus, enligt Svensk Mäklarstatistik.

De som drabbas är främst unga utan rika föräldrar, då det blivit allt vanligare att rikare föräldrar hjälper till med den del som måste betalas kontant vid köp av belånad bostad.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Allt fler unga kvinnor hos Kronofogden

Orsaken: Lyxkonsumtion på kredit.. Nu går de unga kvinnorna om männnen som kunder hos Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Ekonomi

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0