Swedbank döms igen: Kände till penningtvätt

Publicerad 5 maj 2021 kl 17.00

Ekonomi. Disciplinnämnden vid Nasdaq Stockholm dömer Swedbank att betala 46,6 miljoner kronor i vite. Detta sedan banken hemlighållit en advokatrapport för aktieägarna, som låtit initierade personer tjäna pengar på insiderinformation.

Gilla artikeln på Facebook

I december 2016 inledde Swedbank en granskning av sina rutiner mot penningtvätt i bankens baltiska dotterbolag Swedbank AS.

Granskningen visade brister och advokatfirman Erling Grimstad fick i uppdrag att fortsätta granskningen. Granskningen ledde till en första rapport i juli 2017 och en andra rapport i december 2018, där den svenska bankledningen informerades om riskerna för pågående penningtvätt i Baltikum.

Ledningen för Swedbank med vd:n Birgitte Bonnessen i spetsen rekommenderades bland annat att informera Finansinspektionen om bristerna. Det gjorde banken inte.

Den 13 februari 2019 kontaktades Swedbanks informationsavdelning av SVT:s Uppdrag Granskning som ville ställa frågor. I ett senare program uppmärksammades att ett 50-tal konton hos Swedbank i Baltikum hade använts för att tvätta motsvarande 40 miljarder kronor, utan att banken stoppat transaktionerna.

Enligt disciplinnämnden mening har Swedbank struntat i att informera marknaden om brister i sin verksamhet mellan 2016 och 2019. Det är enligt nämnden tydligt att Swedbanks interna styrning och kontroll och rutiner för informationsgivning inte har fungerat. Swedbank har därför i flera avseenden och under lång tid gjort sig skyldigt till allvarliga överträdelser av EU:s marknadsmissbruks­förordning MAR, enligt Disciplinnämnden.

Swedbank döms därför att betala 46 miljoner kronor i straffavgift av Stockholmsbörsens disciplinnämnd.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Dokument från "Green Deal" läckt. Nu sätter EU-kommissionen stopp för "gratisenergin" på landsbygden.0 

Mer från Ekonomi

"Säkra" indikatorn avslöjar dramatisk utveckling för bitcoin

Teorin: Kursen "smäller" innan helgen.. En av de mest tillförlitliga indikatorerna ger fullt utslag.0 Plus

Analys: Fed-flopp i medieskugga. Bankernas märkliga deponeringar kan visa att kraschen är nära.0 

Fortsatt kritik mot "woke" Ikea

"Varför har ni butiker i Saudiarabien?".. Svenska möbeljätten anklagas återigen för hyckleri.0 

Vetenskap

Forskare lyckades korsa apa med människa. Amerikanskt experiment föll väl ut.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0