Åtal mot bankirer i HQ-härvan

Publicerad 9 januari 2015 kl 14.14

Ekonomi. Idag åtalas fem nyckelpersoner i den så kallade HQ-härvan, däribland finansmannen och tidigare bankiren Mats Qviberg.

Gilla artikeln på Facebook

Åtalspunkterna rör för fyra av de misstänkta grovt svindleri, för tre av dem grovt bokföringsbrott samt för en av dem medhjälp till grovt svindleri. Chefsåklagaren yrkar även på näringsförbud samt förbud mot att lämna ekonomiskt biträde.

Det är Ekobrottsmyndigheten som har utrett de misstankar om ekonomisk brottslighet som uppstod i samband med att HQ för fyra år sedan förlorade sitt banktillstånd.

Chefsåklagaren menar att de fem åtalade nyckelpersonerna har brutit mot internationell redovisningsstandard. Detta har lett till att tre åtalas för grovt bokföringsbrott eftersom det inte har varit möjligt att bedöma affärshändelser i bokföringen. Fyra åtalas också för grovt svindleri eftersom resultatet avseende tradingen har redovisats för högt.

Dessutom ska vilseledande uppgifter, som påverkar bedömandet av företaget i ekonomiskt hänseende, ha lämnats i årsredovisningen för 2009. En person åtalas för medhjälp till grovt svindleri avseende årsredovisningen 2009.

– Brotten är att bedöma som grova då de vilseledande uppgifterna varit ägnade att medföra ekonomisk skada till betydande belopp för den allmänhet som förvärvat eller skulle komma att förvärva aktier i HQ AB, säger chefsåklagare Martin Tidén vid finansmarknadskammaren på Ekobrottsmyndigheten.

HQ Bank bedrev i vinstsyfte bland annat egenhandel med optioner. Denna handel skulle ha redovisats enligt den internationella redovisningsstandarden IAS 39 samt bokföringslagen. Regelverket IAS 39 är en internationell redovisningsstandard som förutsätter olika val och bedömningar som faller på ett företagets ledning att göra.

Mats Qviberg, som är en av de åtalade, var styrelseordförande och storägare i HQ AB vid tidpunkten för de misstänkta brotten. Hans juridiska ombud Olle Kullinger anser att åtalet saknar grund.

– Det här är först och främst en väldigt stor överraskning och ett tråkigt beslut av åklagaren, säger Kullinger till SR.


Nyheter från förstasidan

Löfven tänker inte avgå – "ivrig" att rädda landet

"Jag ser hela decenniet framför mig." Ser det som sin uppgift att göra Sverige "starkt" igen, säger han i en intervju med DN.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Alexander Bards rasande attack mot DN:s chefredaktör. "Fy fan vilken falsk jävel han är, det öppna samhällets allra största fiende."0 

Mer från Ekonomi

Vetenskap

Svenska forskare kan ha hittat fungerande botemedel mot fetma – utan biverkningar. Kan reglera hur mycket och hur snabbt maten bryts ner.0 Plus

Folkslag bär på unika gener från förhistorisk apmänniska. Spår av utdöda arten dröjer sig kvar – mitt i tredje världen.0 Plus

Kultur

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0