Åtal mot bankirer i HQ-härvan

Publicerad 9 januari 2015 kl 14.14

Ekonomi. Idag åtalas fem nyckelpersoner i den så kallade HQ-härvan, däribland finansmannen och tidigare bankiren Mats Qviberg.

Gilla artikeln på Facebook

Åtalspunkterna rör för fyra av de misstänkta grovt svindleri, för tre av dem grovt bokföringsbrott samt för en av dem medhjälp till grovt svindleri. Chefsåklagaren yrkar även på näringsförbud samt förbud mot att lämna ekonomiskt biträde.

Det är Ekobrottsmyndigheten som har utrett de misstankar om ekonomisk brottslighet som uppstod i samband med att HQ för fyra år sedan förlorade sitt banktillstånd.

Chefsåklagaren menar att de fem åtalade nyckelpersonerna har brutit mot internationell redovisningsstandard. Detta har lett till att tre åtalas för grovt bokföringsbrott eftersom det inte har varit möjligt att bedöma affärshändelser i bokföringen. Fyra åtalas också för grovt svindleri eftersom resultatet avseende tradingen har redovisats för högt.

Dessutom ska vilseledande uppgifter, som påverkar bedömandet av företaget i ekonomiskt hänseende, ha lämnats i årsredovisningen för 2009. En person åtalas för medhjälp till grovt svindleri avseende årsredovisningen 2009.

– Brotten är att bedöma som grova då de vilseledande uppgifterna varit ägnade att medföra ekonomisk skada till betydande belopp för den allmänhet som förvärvat eller skulle komma att förvärva aktier i HQ AB, säger chefsåklagare Martin Tidén vid finansmarknadskammaren på Ekobrottsmyndigheten.

HQ Bank bedrev i vinstsyfte bland annat egenhandel med optioner. Denna handel skulle ha redovisats enligt den internationella redovisningsstandarden IAS 39 samt bokföringslagen. Regelverket IAS 39 är en internationell redovisningsstandard som förutsätter olika val och bedömningar som faller på ett företagets ledning att göra.

Mats Qviberg, som är en av de åtalade, var styrelseordförande och storägare i HQ AB vid tidpunkten för de misstänkta brotten. Hans juridiska ombud Olle Kullinger anser att åtalet saknar grund.

– Det här är först och främst en väldigt stor överraskning och ett tråkigt beslut av åklagaren, säger Kullinger till SR.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Volvo förblir svenskens drömbil

Spöar både Tesla och BMW.. Stärker greppet sedan förra året, enligt mätning.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Ekonomi

Svensk boprislycka i pandemins spår

Bidragen och stödinsatserna räddar bostadsmarknaden.. SBAB bedömer att priserna kommer att stiga ytterligare i höst.0 

På väg mot nya rekordnivåer efter EU:s bidragsbesked. Silverpriset har samtidigt stigit med 20 procent på en månad.0 

Svenska bostäder fortsätter "rusa i pris"

Fyra procent ökning på två månader.. "Tidigare svårsålda objekt går för höga priser nu."0 

Vetenskap

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0