Angered Kamelcenter

Tredje kamelfösare åtalas för bidragsbluff

Publicerad 4 februari 2021 kl 17.43

Inrikes. En tredje företrädare för det omskrivna kamelcentret i Angered i Göteborg åtalas nu för grova bidragsbedrägerier, skriver Ekobrottsmyndigheten på sin hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Det aktuella åtalet är en komplettering till ett tidigare åtal rörande andra grova ekobrott som väcktes i november 2020.

Utöver Angered Kamelcenter gäller det Interkulturellt projektcentrum i Göteborg, Svensk-Somaliska Vänföreningen och Romska Kulturföreningen i Angered.

Bakgrunden är den somaliska föreningen Angered kamelcenter som beviljades bidrag från Arbetsförmedlingen och kommunen för att finansiera en större kamelpark i Angered. I maj 2018 stod det klart att föreningen gått i konkurs, någon kamelpark blev aldrig av. I slutet av november 2020 åtalades företrädare för kamelcenter och ytterligare en förening för grova bokföringsbrott.

Nu kompletteras det åtalet med ytterligare åtalspunkter rörande misstänkta grova bedrägerier för en av de tre åtalade.

De misstänkta bedrägerierna har enligt åtalet pågått mellan 2013 och 2017. Osanna uppgifter om lönerna hos medarbetarna i föreningarna, där handlingar såsom anställningsavtal gav sken av att intyga att medarbetarna hade en viss månadslön, har legat till grund för Arbetsförmedlingens beslut att bevilja lönebidrag och särskilt anställningsstöd till föreningarna.

Totalt har Arbetsförmedlingen vilseletts att betala ut drygt 11 miljoner kronor. Pengarna har bara till viss del använts till medarbetarnas löner. Stora summor pengar har istället överförts till företrädarens egna bankkonton.

– Brotten är grova med hänsyn till att de skett systematiskt, att det avsett betydande värden och varit särskilt allvarligt då osanna handlingar har använts, säger Gustav Nyström, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg, i ett pressmeddelande.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Putins svar när NBC frågar om han är en mördare

Etablissemangsjournalisten fick obekväm motfråga. Hade svårt att hantera Vladimir Putin under intervjun från Kreml.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0