Trump drar tillbaka tusentals soldater från Mellanöstern

Publicerad 18 november 2020 kl 17.16

Utrikes. Vita huset har beslutat att ta hem totalt 2.500 soldater från Afghanistan och Irak, och därmed påtagligt minska USA:s återstående militära närvaro i länderna.

Gilla artikeln på Facebook

Beslutet innebär att antalet amerikanska soldater minskar från 4.500 till 2.500 i Afghanistan och från 3.000 till 2.500 i Irak fram till årsskiftet, rapporterar NPR.

Beskedet har väckt vrede bland liberaler och de stora mediebolagen, som vill att krigen i Mellanöstern ska fortsätta. Donald Trump var dock under sin valkampanj tydlig med att han ville avsluta de "ändlösa krig" som hans föregångare startat.

Draget kan göra det svårare för Joe Biden att starta upp krigen igen ifall han skulle tillsättas som president i januari.

Trump skrev i oktober på Twitter att det "lilla antal" amerikanska soldater som är kvar i Afghanistan och Irak borde få komma hem till jul.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur