Trump-rådgivare: Ukraina bör glömma Krim och militära segrar

Publicerad 10 november 2024 kl 08.04

Utrikes. En hög rådgivare till USA:s tillträdande president Donald Trump säger att den nya amerikanska regeringen kommer att fokusera på att nå fred i Ukraina och inte på att hjälpa Kiev att återta territorier som ockuperats av Ryssland. Och den ukrainska regeringen får rådet att inte komma dragande med att de vill ha tillbaka Krim och liknande.

Dela artikeln

Det är Bryan Lanza, en strateg inom Republikanska partiet, som i en längre intervju med BBC berättar att Trumpadministrationen kommer att be Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om en "realistisk vision för fred".

– Men om Zelenskyj kommer till förhandlingsbordet och säger att vi bara kan ha fred om vi får tillbaka Krim, då visar han oss att han inte är seriös, säger Lanza i intervjun och understryker:

– Krim är kört.

Ryssland annekterade Krimhalvön 2014 och inledde åtta år senare en fullskalig invasion av Ukraina. Idag har de ockuperat områden i landets östra delar, men kriget pågår fortfarande längs med hela fronten och tidigare i höstas passerade förlusterna på båda sidor över en miljon skadade eller döda, enligt Wall Street Journal.

Donald Trump har konsekvent sagt att hans prioritet är att få slut på kriget och minska vad han beskriver som en humanitär katastrof och en belastning även för USA.

Han har dock ännu inte avslöjat hur han tänker göra detta, och kommer troligen att få konkurrerande råd om Ukrainas framtid från sina olika rådgivare.

Lanza, som är Trumps politiska rådgivare sedan kampanjen 2016, nämnde inte områdena i östra Ukraina, men han sa att det är orealistiskt att återta Krim från Ryssland och att detta ”inte är USA:s mål”.

Lanza sa att han har enorm respekt för det ukrainska folket. Men han meddelade också att USA:s prioritet nu är ”fred och att stoppa dödandet”.

– Vad vi kommer att säga till Ukraina är: Vad ser ni som en realistisk vision för fred? Det är ingen vision för seger, utan en vision för fred. Och låt oss börja ha en ärlig diskussion.

Trump förväntas hantera fredssamtal med en nära krets av rådgivare när han väl är i tjänst.

En anonym rådgivare inom Nationella säkerhetsrådet, som tidigare tjänstgjort under Trump, sa till Wall Street Journal i onsdags:

– Alla, oavsett hur högt uppsatta de är i Trumps krets, som hävdar att de har en annan syn eller en mer detaljerad insikt i hans planer för Ukraina vet helt enkelt inte vad de pratar om.

Den anonyma källan tillade att den tillträdande presidenten ”fattar sina egna säkerhetspolitiska beslut” och att han ofta gör det ”på stående fot".

Trump talade med Zelenskyj efter sin valseger och miljardären Elon Musk deltog också i samtalet. Vad som sades mellan parterna har emellertid inte framgått.

Demokraterna har anklagat Trump för att liera sig med Rysslands president Vladimir Putin och varnat för att hans inställning till kriget innebär en kapitulation för Ukrainas del, som kommer att äventyra hela Europas säkerhet på sikt.

Förra månaden presenterade Zelenskyj en ”segerplan” som helt uteslöt att ge upp Ukrainas territorier, inklusive Krim.

Under sin valkampanj sa Trump upprepade gånger att han kunde avsluta kriget mellan Ryssland och Ukraina ”på en dag”, men han gav aldrig några detaljer om hur han tänkte göra det.

En rapport skriven av två av hans tidigare nationella säkerhetschefer i maj rekommenderade att USA skulle fortsätta förse Ukraina med vapen, men villkora stödet med att Kiev inleder fredssamtal med Ryssland.

Ukraina borde inte ge upp hoppet om att återfå allt sitt territorium från rysk ockupation, men landet bör förhandla baserat på nuvarande frontlinjer, enligt rapporten.

Tidigare i veckan gratulerade Putin Trump till valsegern och sa att Trumps påstående om att han kan bidra till att få ett slut på kriget i Ukraina ”åtminstone förtjänar uppmärksamhet”.

Lanza kritiserade också det dyra men nervösa stöd som Biden-Harris-administrationen och majoriteten av EU-länderna har gett Ukraina sedan Rysslands invasion i februari 2022.

Ett stöd som enligt Lanza kombinerar det sämsta av två världar: Dels höga kostnader för avancerad materiel och dels olika restriktioner och villkor som ska förhindra att vapnen används effektivt, då det skulle kunna tvinga Ryssland att gå i krig med europeiska länder och med USA.

– Verkligheten är att EU-länderna och Biden inte har gett Ukraina den förmågan eller de vapen som krävs för att vinna kriget från första början, och sen har man inte lyft restriktionerna så att Ukraina ska kunna segra, säger han.

Hoppet står nu till Sverige, Estland och ett antal andra EU-länder med begränsad militär förmåga, som gjort utfästelser om att hjälpa Ukraina att vinna kriget mot Ryssland på egen hand.

– Vi ska stötta Ukraina så länge som det krävs och också dess rätt att återfå dess territoriella integritet, sade försvarsminister Pål Jonson (M) till SVT:s intervjuprogram 30 Minuter i slutet av oktober.

Han lovade också att Sverige är redo att hjälpa till om den ukrainska regeringen vill ta tillbaka Krim.

– Krim tillhör Ukraina, Donbass tillhör Ukraina, säger Jonson.

Att klara detta utan amerikansk hjälp kan emellertid vara svårt. USA har varit Ukrainas största vapenleverantör med vapenleveranser till ett värde av 550 miljarder kronor sedan kriget inleddes 2022. Landet förfogar även över tillverkning av bland annat avancerade luftvärnssystem som saknar europeisk motsvarighet utanför Ryssland.


Har gett flera tusen vård. Hänvisar till "humanitära" skäl – möter skepsis.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åkesson till firande syrier: Åk hem

al Qaida-anhängare firade på Sergels Torg. "Ni borde se det här som ett bra tillfälle att åka hem".0 

Ekonominyheter

"Praktiskt redskap för statlig toppstyrning." Larm om potentiella problem med "digitala centralbanksvalutor" i redan kontantfritt samhälle.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.