USA-valet

Trump utses till vinnare efter ovanligt sansad republikansk debatt

Publicerad 11 mars 2016 kl 12.25
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Donald Trump anses av många, även sina motståndare, återigen ha varit vinnaren i gårdagens republikanska primärvalsdebatt som sändes på CNN.

Gilla artikeln på Facebook

Debatten höll en betydligt mer sansad ton än tidigare debatter. Trump var mer återhållsam eftersom han uppenbarligen börjat jobba på en mer statsmannamässig framtoning och hans motståndare eftersom de insett att plumpa påhopp på Trump inte biter, skriver AP.

Den afroamerikanske avhoppade republikanske presidentkandidaten Ben Carson har under veckan gett Trump sitt stöd, vilket innebär att Trump nu är uppbackad av två av sina tidigare rivaler. Den andra kandidaten som anslutit sig till Trumps kampanj är Chris Christie.

Huvudmotståndaren Ted Cruz har lyckats få stöd från avhoppade Carly Fiorina. Fiorina är en kandidat som i höstas övervägdes som etablissemangets favorit, inte minst efter hennes utspel om att inleda en militär kapprustning mot Ryssland och inleda "aggressiva" militärövningar för att markera mot den ryske presidenten Vladimir Putin.

Under torsdagen försökte Cruz, Marco Rubio och John Kasich värva över Jeb Bush till sina kampanjer. Än så länge har inte Bush valt någon av dem som sin favorit, men hans stöd anses mycket viktigt för att kunna profilera sig som etablissemangets motkandidat till Trump.

Redan imorgon fortsätter de republikanska primärvalen med Washington D.C och det amerikanska territoriet Guam i Stilla havet. Därefter hålls på tisdag primärval i Florida, Illinois, Missouri, North Carolina, Ohio samt Nordmarianerna, en ögrupp som även den ligger i Stilla havet. Sammanlagt är det 395 delegater som står på spel de närmaste dagarna.

Rubios hopp för att kunna hålla sig kvar i presidentracet står till ett bra resultat i Florida. Som latinamerikan som flera gånger valtalat på spanska under sin kampanj hoppas han på ett brett stöd bland de många latinamerikaner som bor i delstaten.

Även Demokraterna håller primärval på tisdag och Hillary Clinton försöker då ta igen det knappa nederlag hon led mot Bernie Sanders i Michigan i tisdags. Sanders kammade hem 67 av delegaterna mot 60 för Clinton. Än så länge leder dock Clinton stort, inte minst eftersom hon är favorit bland partiets så kallade "superdelegater" som får rösta på vilken presidentkandidat de vill.

Ställningen hittills

Demokraterna
Clinton: 1.243 (inklusive "superdelegater")
Sanders: 573 (inklusive "superdelegater")

2.383 delegater krävs för att vinna Demokraternas nominering.

Republikanerna
Donald Trump: 463
Ted Cruz 362
Marco Rubio: 155
John Kasich: 54

1.237 delegater krävs för att vinna Republikanernas nominering.


Akademiker kräver omvälvning. Nödvändigt för "ett invandringsland och ett flerspråkigt samhälle".0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Analys: Fed-flopp i medieskugga. Bankernas märkliga deponeringar kan visa att kraschen är nära.0 

Mer från Utrikes

Sannfinländarnas partiledare slutar

Jussi Halla-aho lämnar posten efter fyra år.. Kommer avslöja orsaken till beslutet först år 2031.0 

Förbjuder politikernas PK-kupp i München. "Uefa är en politisk och religiöst neutral organisation."0 

Trumps förvåning: Fick inte stöd av folkslaget – trots allt

"Det är obegripligt.". Förstår inte låga stödet efter allt han gjorde för Israel.0 

Vetenskap

Forskare lyckas fånga elektronens hopp på film. För första gången synlig för det mänskliga ögat.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0