USA-valet

Trump utses till vinnare efter ovanligt sansad republikansk debatt

Publicerad 11 mars 2016 kl 12.25
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Donald Trump anses av många, även sina motståndare, återigen ha varit vinnaren i gårdagens republikanska primärvalsdebatt som sändes på CNN.

Gilla artikeln på Facebook

Debatten höll en betydligt mer sansad ton än tidigare debatter. Trump var mer återhållsam eftersom han uppenbarligen börjat jobba på en mer statsmannamässig framtoning och hans motståndare eftersom de insett att plumpa påhopp på Trump inte biter, skriver AP.

Den afroamerikanske avhoppade republikanske presidentkandidaten Ben Carson har under veckan gett Trump sitt stöd, vilket innebär att Trump nu är uppbackad av två av sina tidigare rivaler. Den andra kandidaten som anslutit sig till Trumps kampanj är Chris Christie.

Huvudmotståndaren Ted Cruz har lyckats få stöd från avhoppade Carly Fiorina. Fiorina är en kandidat som i höstas övervägdes som etablissemangets favorit, inte minst efter hennes utspel om att inleda en militär kapprustning mot Ryssland och inleda "aggressiva" militärövningar för att markera mot den ryske presidenten Vladimir Putin.

Under torsdagen försökte Cruz, Marco Rubio och John Kasich värva över Jeb Bush till sina kampanjer. Än så länge har inte Bush valt någon av dem som sin favorit, men hans stöd anses mycket viktigt för att kunna profilera sig som etablissemangets motkandidat till Trump.

Redan imorgon fortsätter de republikanska primärvalen med Washington D.C och det amerikanska territoriet Guam i Stilla havet. Därefter hålls på tisdag primärval i Florida, Illinois, Missouri, North Carolina, Ohio samt Nordmarianerna, en ögrupp som även den ligger i Stilla havet. Sammanlagt är det 395 delegater som står på spel de närmaste dagarna.

Rubios hopp för att kunna hålla sig kvar i presidentracet står till ett bra resultat i Florida. Som latinamerikan som flera gånger valtalat på spanska under sin kampanj hoppas han på ett brett stöd bland de många latinamerikaner som bor i delstaten.

Även Demokraterna håller primärval på tisdag och Hillary Clinton försöker då ta igen det knappa nederlag hon led mot Bernie Sanders i Michigan i tisdags. Sanders kammade hem 67 av delegaterna mot 60 för Clinton. Än så länge leder dock Clinton stort, inte minst eftersom hon är favorit bland partiets så kallade "superdelegater" som får rösta på vilken presidentkandidat de vill.

Ställningen hittills

Demokraterna
Clinton: 1.243 (inklusive "superdelegater")
Sanders: 573 (inklusive "superdelegater")

2.383 delegater krävs för att vinna Demokraternas nominering.

Republikanerna
Donald Trump: 463
Ted Cruz 362
Marco Rubio: 155
John Kasich: 54

1.237 delegater krävs för att vinna Republikanernas nominering.


Coronavaccin
Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nyföretagandet har ökat under pandemin

73.687 nya företag under 2020.. Det är en ökning med 10 procent jämfört med föregående år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0