Twitter uppmanas blockera amerikanska Expo

Publicerad 2 september 2023 kl 10.39

Utrikes. Under hashtaggen #BanTheADL kräver amerikanska yttrandefrihets­förespråkare att den judiska organisationen ADL, som är emot yttrandefrihet, ska blockeras från Twitter. Nu har Elon Musk "gillat" initiativet.

Dela artikeln

ADL har bland annat hamnat i blåsväder sedan det framkommit att organisationen utövat påtryckningar på Fox News för att sparka sitt mångåriga ankare Tucker Carlson, som sedan också fick sparken och idag har en mycket populär show på Twitter istället.

På fredagen krävde den irländske högeraktivisten Keith Woods att Twitter skulle blockera ADL. Bland annat eftersom han ansåg att ADL styr sociala medier och får dem att blockera alla som försöker föra någon som helst diskussion om judar och deras inflytande på bland annat invandringspolitiken.

Tidigare hade ADL-direktören Jonathan Greenblatt skrivit ett inlägg där han berättade om sina planer på att få Twitters (numera X) vd Linda Yaccarino att införa en hårdare censur på plattformen. Bland annat förespråkar ADL införandet av artificiell intelligens (AI) som kan identifiera kritik mot judar och censurera den innan någon människa hunnit läsa kritiken.

"Jag hade en väldigt uppriktig + produktiv konversation med @LindayaX igår om @X, vad som fungerar och vad som inte gör det, och vad de måste göra för att ta itu med hat effektivt på plattformen", skrev Greenblatt i ett därefter raderat inlägg.

"Jag uppskattade att hon tog kontakt och jag hoppas att tjänsten kommer att förbättras. @ADL kommer att vara vaksamt och ge henne och @ElonMusk beröm om tjänsten blir bättre... och förbehåller sig rätten att ringa upp dem tills de gör det."

Woods fick snabbt medhåll av bland andra Matt Walsh, en konservativ bloggare och politisk kommentator med miljoner följare. Inom några timmar hade 115.000 inlägg skrivits under taggen, och även Twitter-ägaren Elon Musk Gilla-markerade Keith Woods ursprungliga inlägg.

Musk besvarade även några av inläggen från oroliga amerikaner, och antydde att han inte tänkte låta sig styras av den judiska organisationen.

"ADL har försökt mycket hårt att strypa X/Twitter", skrev Musk.

ADL har uppmanat annonsörer att bojkotta Twitter, vilket även andra vänstergrupper har gjort. Elon Musk har dock inte böjt sig för kraven utan meddelat att han tänker stämma grupper som organiserar bojkotterna.

Tidigare förra månaden stämde Twitter en av grupperna, Center for Countering Digital Hate (CCDH), och kräver nu skadestånd för minskade försäljningsintäkter på annonsmarknaden som man menar beror på gruppens arbete med att trakassera annonsörer.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.