Ungern och invandringen
Ungerska gränspoliser.

Ungern kallar in reservister ikväll

Publicerad 19 september 2015 kl 20.50

Utrikes. Försvarsdepartementet i Ungern kallade under kvällen in reservpersonal för militärtjänstgöring.

Gilla artikeln på Facebook

Reserv­isternas uppdrag är framför­allt att ta över arbets­uppgifter ute på militär­förlägg­ningarna när tusen­tals soldater beordras ut för att säkra landets gränser mot Serbien och Kroatien, skriver regeringen på sin hemsida.

Regeringen uppger att landet befinner sig i en "krissituation orsakad av massinvandring" och att operationen "Resolut handling", som är arbetsnamnet för operationen som går ut på att säkra landets gränser, kommer att dra ut på tiden.

På måndag har den grekiska ambassadören i Budapest kallats in till den ungerske utrikes­ministern Péter Szijjártó för att få sig en rejäl utskällning. Ungern lägger en stor del av skulden för asylkaoset på Grekland och påstår att den grekiska regeringen ljuger när de säger att de bevakar gränsen mot Turkiet.

– Om det är så, hur kommer det sig då att mer än 202.000 illegala invandrare kommit till Ungern i år? frågar sig Szijjártó.

– Det vore bra om den grekiska regeringen slutade vilseleda det europeiska folket och istället genomförde verkliga åtgärder för att skydda sina gränser och registrera invandrarna, fortsatte han.

De senaste dagarna har den ungerska regeringen även gått till häftigt angrepp mot Kroatien som försöker bussa vidare invandrarna till Ungern. Bland annat har man kallat den kroatiska regeringen "patetisk" och påpekat att det är deras plikt att se till att bevaka sina gränser.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nya migrantrutten: Ryssland–Finland

Har gett upp Vitryssland. Nu marknadsförs en ny rutt in i EU för illegala araber och kurder.0 

Ekonominyheter

Elbristen driver upp brödpriset

Limporna tros nu bli 1–2 kronor dyrare.. Pågens vd: "Regeringen har låtit montera ner kärnkraften."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Professor: Inga belägg för att vaccinpass fungerar. Joakim Dillner på KI sågar smittskyddsarbetet.0 

Varning för snöstorm på Hawaii. Räknar med över 30 cm snö och stormbyar.0 

Kultur

Ilskan: "Ace of Base spelar på flyktinghatar-propaganda-gala". Jenny Berggren på tv-gala till stöd för polska gränssoldater.0 

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0