Spänningarna i Europa
Amerikanska och estniska soldater under militärövning i Estland.Amerikanska soldater under militärövning i Estland.

USA i militärövning – 300 meter från Ryssland

Publicerad 21 mars 2015 kl 11.51

Utrikes. En större USA-ledd Natoövning längs gränsen till Ryssland genomförs just nu, och övningen provocerar på den ryska sidan av gränsen.

Gilla artikeln på Facebook

Den pågående militärövningen kallad "Atlantic Resolve" beskrivs av general Fredrick "Ben" Hodges, befälhavare för USA:s armé i Europa, som en "ett år lång kontinuerlig serie av övningar från Estland till Bulgarien", skriver Army Times. Övningen utökades nyligen till att omfatta sex östeuropeiska länder – Estland, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien och Bulgarien.

Under övningen har USA bland annat stationerat trupper i den estniska staden Narva, som ligger bara några hundra meter ifrån den ryska gränsen. Amerikanska trupper så nära den ryska gränsen är något som uppfattas som mycket provocerande i Ryssland.

"Tusentals amerikanska trupper och hundratals stridsvagnar har strömmat in i Estland, Lettland och Litauen under de senaste två månaderna", konstaterar Russia Today och tillägger "140 Nato-fordon och 1400 trupper svepte genom Narva, bara 300 meter från den ryska gränsen".

Vidare uppges USA ha försökt isolera Ryssland genom att sätta press på vietnamesiska myndigheter om att inte ge Ryssland tillträde till deras hamnar för att försöka förhindra att den ryska flottan kan röra sig i Sydkinesiska havet.

Det amerikanska militärhögkvarteret Pentagon gör ingen hemlighet av vem det är man ser som sin huvudfiende och att man försöker sätta militär press på Ryssland.

"Det ryska beslutet att annektera Krimhalvön från Ukraina och dess fortsatta hot mot östra delen av Ukraina förändrar spelreglerna på kontinenten", heter det på Pentagons hemsida.

General Hodges säger att han tror att den ryske presidenten Vladimir Putins två mål är att skapa instabilitet längs den ryska gränsen och att försöka destabilisera Nato – en militärallians som han själv ser som den "mest framgångsrika alliansen i världen".

Pentagon anser dessutom att man befinner sig i en propagandakrigföring med den ryske presidenten och anklagar Ryssland för att "använda information som de använder artilleri – mängder av det, hela tiden".


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ambassadörens utspel i SVT: "Frankrike är ett muslimskt land"

Spända intervjun i kvällens "Agenda". Frankrikes liberale ambassadör angrep Anders Holmbergs frågor.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.