Bostadsbubblan

Varannan ung behöver sälja om rörlig boränta når 6 procent

Publicerad 12 januari 2023 kl 19.23

Ekonomi. Varannan ung vuxen svensk kommer inte ha råd att bo kvar om bolåneräntan stiger till 6 procent. Det är en prognos som Danske Bank står bakom, och som bankens egna privatekonom Jennie Sandén anser är djupt oroande.

Dela artikeln

Hon menar att utvecklingen där en ung generation svenskar i större grad vant sig vid en omfattande konsumtion, inte sällan byggd på konsumentkrediter, nu riskerar att slå stenhårt.

– Många har vant sig vid att kunna ta krediter och sen har fakturan kommit och det har inte varit några problem. Nu har många kortkrediter en ränta upp mot 12 procent, säger hon till Aftonbladet.

Det har också varit alldeles för få som sparat några pengar, och besparingarna är – om de finns – alldeles för små, enligt Jennie Sandén som menar att läget är akut för den som insett att den inte klarar stigande räntor men ännu inte tagit tag i sina utgifter.

Om räntan stiger till 6 procent på rörliga bolån – där den redan ligger i USA – så måste varannan person under 25 år sälja sin bostad.

– Det som är förödande då är att de måste sälja för lägre pris än de köpt när marknaden gått ner så mycket. De har då indirekt förlorat sin kontantinsats eftersom den generationen ofta är högbelånad. Det skulle vara förödande för många då de i ett sånt läge tvingas att realisera förlusten.


Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.