Vetenskapsakademien vill se munskydd i kollektivtrafik

Publicerad 19 november 2020 kl 11.51

Inrikes. Kungliga Vetenskapsakademiens expertgrupp om covid-19 säger nu att god ventilation samt användning av munskydd är viktiga åtgärder för att minska smittspridningen av smittan i inomhusmiljöer och inom kollektivtrafiken.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Kungliga Vetenskapsakademien som tagit fram en ny delrapport om covid-19.

Där förespråkas munskydd och bra ventilation mot smittan.

Enligt organisationen bygger rådande smittskyddsrekommendationer på att smitta sker genom att den infekterade utsöndrar stora virusinnehållande droppar som snabbt faller till marken eller landar på olika ytor, vilket har lett till att fysisk distansering med en till två meter och noggrann handhygien blivit de centrala rekommendationerna till allmänheten.

"Men enligt Vetenskapsakademiens expertgrupp om Covid-19 ger nyare forskning belägg för att smitta också sker via små droppar som blir kvar i luften längre tid om den inte omsätts. Luftburen smitta kan spela en särskilt stor roll vintertid när fler vistas längre tid i dåligt ventilerade lokaler", skriver man i ett pressmeddelande.

Slutsatsen är att god ventilation med luftutbyte och användning av munskydd är "viktiga åtgärder" för att minska smittspridningen i inomhusmiljöer. Detta gäller även för kollektivtrafiken. Användningen av munskydd är särskilt viktig inom all sjuk- och äldrevård, påpekas det.

– Det finns i dag nya experimentella och epidemiologiska belägg för att munskydd minskar risken för luftsmitta, men inga för att de skulle ha motsatt effekt, säger Staffan Normark, professor i molekylär mikrobiologi och smittskydd samt ordförande för expertgruppen.

– Vi anser att de skärpta restriktioner som regeringen gått ut med nyligen är bra och det är oerhört viktigt att alla följer dem. Det är förstås lika viktigt att följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten gjort. Men för att nu snabbt få ner smittan behöver vi använda alla verktyg i verktygslådan, och dit hör munskydd och ventilation, tillägger han.


Kolumn: Paul Gottfried. Om lärosäten som dukar under för politisk korrekthet.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Federley kände till pedofilbrotten i september

Hade möte med Kriminalvården. Försökte påverka myndigheten, hävdar Expressen och Aftonbladet.0 

Ekonominyheter

Positiva trenden från i våras bruten. Dyster prognos för stora branscher om trenden håller i sig0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0