Flygkraschen i Teheran

Video visar: Här träffar roboten planet, enligt New York Times

Publicerad 9 januari 2020 kl 23.30

Utrikes. En video som New York Times publicerar visar hur en luftvärnsrobot avfyras och träffar ett mål i luften. Enligt tidningen är det verifierat att bilderna visar nedskjutningen av det ukrainska planet över Iran, men många bedömare tvivlar.

Gilla artikeln på Facebook

New York Times säger att de har analyserat videon genom att bekräfta att den filmades nära planets färdsträcka från Tehran.

Videon visar hur en explosion inträffar när missilen träffar planet, men planet exploderar inte omedelbart. Istället fortsätter det flyga och vänder om mot flygplatsen.

Om videon verkligen visar planet över Iran är den robot som syns på bilderna troligen en robot från det sovjetiskt tillverkade luftvärnsrobot­systemet Tor, som används för att bekämpa mål på låg till medelhög höjd.

Hur Iran i så fall har kunnat missta planet för ett militärt mål är oklart. Flygplanets radarspår visar att det sköts ned i en flygkorridor för civil flygtrafik och följde färdplanen från den civila flygtrafikledningen.

Har hänt förr
Att civila flygplan misstas för militära och skjuts ned är inte vanligt, men har inträffat förr. För 31 år sedan stävade den amerikanska flottans robotkryssare USS Vincennes in på iranskt vatten och sköt ned Iran Air Flight 655 i iranskt luftrum i Persiska viken. Även den gången befann sig planet i en flygkorridor för civil trafik.

Flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll säger till SVT att han tvivlar på att planet skjutits ned av iranskt luftvärn, om inte iranierna helt brutit mot regelverket från FN:s luftfartsorganisation ICAO.

Om exempelvis ett luftvärnsförband håller på att gruppera nära en civil flygplats tar det tid att säkra upp en separation där det går att särskilja ofarliga civila flygningar från möjliga militära hot, säger han.

– Då borde man ha stängt flygplatsen för civil trafik under några dagar och sagt att vi håller på att gruppera luftvärn.

Tre svenskar ombord
Bara 11 personer på planet var ukrainare, varav nio ingick i besättningen. Nästan alla passagerare var istället iranier, varav 82 med iranskt och 63 med kanadensiskt medborgarskap, tre med brittiskt och tre med tyskt. Fyra afghaner dog också i kraschen, varav två bosatta i Småland, Tio personer med svenskt medborgarskap dog, varav tre var etniska svenskar.

Enligt Kanadas premiärminister Justin Trudeau var 138 av de 176 passagerarna på väg till Toronto.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svensk boprislycka i pandemins spår

Bidragen och stödinsatserna räddar bostadsmarknaden.. SBAB bedömer att priserna kommer att stiga ytterligare i höst.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0