Bostadsbubblan

94 procent väljer rörlig ränta – räknar med Riksbanken

Publicerad 19 april 2024 kl 13.33

Ekonomi. Hushållen räknar med att Riksbanken sänker styrräntan. Hela 94 procent av SBAB:s nya bolånekunder valde rörlig ränta i mars.

Dela artikeln

Endast 3 procent valde att binda sina lån och resterande del valde att dela upp lånet och kombinera bunden och rörlig ränta.

Hushållen lockas inte att binda räntan trots att den bundna räntan nu är lägre än den rörliga. Det tyder enligt SBAB på att man förväntar sig att den rörliga räntan kommer att sjunka påtagligt, men det kan också finnas psykologiska skäl.

– Att 9 av 10 valt rörlig ränta sedan slutet av 2022 kan vara en följd av att många sedan dess upplevt att det varit "för sent" att binda räntan. De som inte band före eller i början av ränteuppgången har fått betala ett högt pris. De kanske upplever att de varit med på den stora uppgången och därför inte också vill missa en potentiell nedgång genom att binda räntan. En känsla som stundom kan ha trumfat att det trots allt hade kunnat vara ekonomiskt rationellt för fler att binda räntan, säger SBAB:s privat- och boendeekonom Linda Hasselvik i ett pressmeddelande.

Andelen som valt rörlig ränta har legat relativt stabilt mellan 89 och 96 procent ända sedan december 2022. Utifrån ett historiskt perspektiv är det en "exceptionellt hög nivå", enligt SBAB.

SBAB har fullt jämförbar statistik sedan januari 2020 och andelen som valt rörlig ränta har tidigare aldrig legat i närheten av de nivåerna som de legat på under denna period.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lämnar SD efter Expressens bluffdrev

Tog skämt ur sitt sammanhang. Nu lovar Alexander Edbom att stämma vänstertidningen.0 

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.