Att åtalas på arabiska snart en rättighet

Publicerad 7 januari 2013 kl 05.34

Du betalar.En statlig utredning föreslår en lagändring som ska tvinga svenska domstolar att erbjuda auktoriserade skattefinansierade tolkar till alla brottsmisstänkta invandrare, även om domstolarna anser att det är onödigt.

Gilla artikeln på Facebook

I dag avgör domstolarna själva om det finns behov av tolk vid en förhandling. Men ett nytt lagförslag från regeringen ska förstärka den misstänktes rättigheter i samband med både förhör och rättegångar.

Om lagförslaget genomförs så ska en skattefinansierad tolk anlitas så fort en åtalad invandrare begär det - och det ska i första hand vara en auktoriserad rättstolk.

Brottsförebyggande rådet (Brå) har tidigare varnat för att brottsmisstänkta invandrare kan "missgynnas" i rättsprocessen på grund av kommunikations­svårigheter.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Trump: "Europa måste ta tillbaka sina IS-terrorister"

Hotar på nytt att "släppa loss" dem i Europa. "USA kommer inte placera dem i Guantanamo i 50 år och betala för det."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Du betalar

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0