Libra

Betalningsjättar drar sig ur Zuckerbergs världshärskarvaluta

Publicerad 23 oktober 2019 kl 21.07

Ekonomi. Visa, Mastercard och Paypal och andra tidiga samarbetspartners vill numera inte förknippas med Facebook-ägaren Mark Zuckerbergs planer på en global valuta kontrollerad av honom själv, skriver Wall Street Journal.

Gilla artikeln på Facebook

Uttalanden från olika europeiska centralbankschefer och amerikanska myndigheter har gjort att betaljättarna fått kalla fötter, enligt tidningen. De befarar ytterligare regleringar om valutan kommer till stånd.

I nuläget har Visa, Mastercard, eBay, Stripe och Mercado Pago lämnat Libra Association, som var samarbetsorganisationen för lanseringen av Mark Zuckerbergs kryptovaluta, skriver Bloomberg.

En talesperson för Visa säger till The Verge att Visa har beslutat sig för att stå utanför Libra Association i nuläget.

– Vårt slutliga besked kommer att avgöras av en rad faktorer, bland annat om Libra kan uppfylla alla krav som ställs enligt regelverket.

CIA-experten Yaya Fanusie har tidigare varnat för att den USA-kontrollerade världsordningen kan utmanas ifall dollarn får konkurrens på tronen som global valuta, skriver SVT. Supermakten har idag infört hårda lagar mot "penningtvätt och terrorism" i nästan hela den del av världen som man kontrollerar, vilket gör det svårt för någon med USA-sanktioner emot sig att vara verksam någonstans i västvärlden utan omfattande problem.

Sveriges riksbankschef Stefan Ingves har suttit i möte med Libra, och han förstår varför valutan provocerar. Systemet med att en nation har en valuta har varit intakt sedan 1800-talet då centralbankerna och staten vann striden om sedelpressarna, enligt honom. Således pågår nu återigen en strid om vem som får ge ut pengar.


Nyheter från förstasidan

BBC om Sverige: "Vad är det som händer?"

"Är Sverige en mångkulturell mardröm?" Statliga brittiska mediebolaget chockas av svenska utvecklingen med bomber och våld.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jag Tullberg. Sveriges elit har envist undergrävt vår homogenitet.0 

Mer från Ekonomi

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Lågkonjunkturen är här: Jurister, arkitekter, industriarbetare först ut att få sparken

Oktober blev ödesmånaden: Så hotat är ditt jobb.. Advokatbyråer, industriföretag och arkitektkontor varslar hundratals när Sverige går mot "djup och långvarig" lågkonjunktur.0 Plus

Sidor

Vetenskap

Studie: Somaliers IQ ännu lägre än man tidigare trott. Forskare bestämde sig för att undersöka frågan grundligt.0 Plus

Laestadius tros ha spridit kornet i Norrbotten. Forskarna upptäckte sambandet av en slump.0 

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0