Chefsåklagare: "Akut" risk att terrorister invandrar till Sverige – för att slippa straff

Publicerad 2 mars 2021 kl 07.55

Inrikes. Sveriges milda lagstiftning mot terrorism kan leda till att personer flyttar till Sverige för att undvika straff i andra EU-länder. Detta kan redan vara verklighet, enligt en chefsåklagare, rapporterar Ekot. Riksdagen vill visserligen förbjuda deltagande i "rasistiska" organisationer – men inte i terrororganisationer som IS.

Gilla artikeln på Facebook

Per Lindqvist, chefsåklagare på riksenheten för säkerhetsmål, anser att de svenska terrorlagarna måste skärpas och anpassas till lagstiftningen i andra EU-länder.

– Det är ett närmast akut behov, säger han till Ekot.

För ett år sedan kom en ny svensk lag som kriminaliserar olika former av "samröre" med en terroristorganisation. Men enligt en granskning som Ekot har gjort har inte en enda person hittills vare sig häktats eller åtalats för brottet. Detta trots inflödet av personer som bevisligen varit djupt involverade i Islamiska staten.

Den svenska lagen kräver nämligen, till skillnad från liknande lagar i andra länder, att den misstänkte beläggs med att exempelvis ha hanterat vapen, explosiva varor eller fordon för organisationen.

– Så som bestämmelsen utformats är det ganska svårt att bevisa det här brottet, säger Per Lindqvist till Ekot.

De flesta andra EU-länder har istället kriminaliserat medlemskap i terrororganisationer eller deltagande i en terroristorganisation. Men enligt Sverige skulle en sådan lag "strida mot föreningsfriheten i grundlagen", rapporterar Ekot.

Häromdagen kom dock nyheten om att det finns en riksdagsmajoritet för att förbjuda deltagande i "rasistiska organisationer".


Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0