Corona: Skansen stänger – för första gången på 129 år

Publicerad 20 november 2020 kl 09.00

Inrikes. Nästa fredag stänger Skansen och Jul på Skansen ställs in. Detta med anledning av statsminister Stefan Löfvens (S) pressträff tidigare i veckan om att "ställa in".

Gilla artikeln på Facebook

Det blir första gången på 129 år som Skansen nästa fredag den 27 november stänger sina dörrar.

Detta med anledning av Stefan Löfvens budskap tidigare i veckan om att "ställa in" på grund av coronasmittan.

Man ser ingen annan möjlighet, heter det i ett pressmeddelande:

"Skansen har, genom att vara en utomhusarena, haft möjlighet att ha öppet i enlighet med rådande restriktioner och på ett säkert sätt för gästen sedan Covid-19 slog till. Att hålla öppet, tillsammans med de stöd som tillfallit Skansen, har varit avgörande för att överleva under året som gått."

– Att nu ta ett beslut om att stänga ner Skansen känns svårt men rätt. Vi befinner oss i en extremt allvarlig ekonomisk situation där vi kämpar för vår överlevnad. Tidigare har vi gjort bedömningen att vi kan ha öppet för att vi är ett utomhusmuseeum, samtidigt som vi begränsat antalet besökare och anpassat vår verksamhet för att göra det säkert för våra gäster. Men när vi nu ser att utvecklingen går åt fel håll, och i kombination med regeringens tydliga besked i veckan, så bedömer vi att vi bör stänga för att ytterligare bidra till en minskad smittspridning och ett tryggt samhälle för alla, säger John Brattmyhr, VD för Skansen.

Skansen finansieras till en fjärdedel av staten, vilket innebär att intäkter om vanligtvis 200 miljoner ska säkerställas av egen kraft, där entréintäkterna är i särklass den största intäktskällan.

"Under pandemin har Skansen fått tillfälliga stödpaket men det löser inte det allvarliga i den ekonomiska situationen på längre sikt", uppger man i sitt pressmeddelande.

– Vi måste överleva här och nu men samtidigt måste vi vara mer innovativa än någonsin för att utveckla vårt erbjudande till gäst och skapa nya intäkter. Utmaningen att ställa om verksamheten samtidigt som medarbetarna är permitterade, och att grundläggande ekonomiska förutsättningar för utveckling inte finns, är extremt svårt att lösa, fortsätter John Brattmyhr.


Stor guide: Bli helt ospårbar online. Uttryck dig fritt och riskfritt på nätet – vi lär dig använda enkla tekniken som inte ens NSA rår på.552 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur