Krisen i Eurozonen

"Det blir mer bidrag till Grekland - eftersom USA vill det"

Insändare

Publicerad 28 juni 2015 kl 12.27

Insändare. Den politiska teatern kring Grekland går på högvarv men EU kommer att låta ECB fortsätta betala, skriver Carl Lundström.

Gilla artikeln på Facebook

Nu ska det tydligen vara spännande igen, ifall Grekland faktiskt äntligen ska lämna euron. Alla verkar tro det. Inte jag.

Det sägs att det skulle saknas laglig grund för EMU att sända ner mer pengar efter ett visst datum. Spelar lagen plötsligt en roll i EU? Lagar om statlig verksamhet är löften till folket om vad staten skall låta bli att göra. Att tyska politiker överhuvud taget lät ECB ställa ut krediter till ett annat euro-land, som aldrig kan betala tillbaka, var ett brott mot det löfte som Helmut Kohl gav till tyska folket i samband med införandet av euron. Och om fler greklandslån vore olagliga, vem skulle bli åtalad för detta och vad bleve straffet? ”Wo kein Kläger, kein Richter”.

För att förstå situationen med euron måste man undersöka varför euroländerna (väsentligen de tyska skattebetalarna och pensionsspararna) överhuvud taget sitter i den här klämman. Många utgår från att våra politiker kör huvudet i väggen gång på gång för att de är fulla av prestige eller helt enkelt dumma. Men jämfört med oss andra är höga politiker inte särskilt dumma och de är dessutom välinformerade.

Nytryckningen av Euro och subventionen av Grekland sker på amerikansk instruktion. Detta avslöjade nyligen Francois Fillons, fransk premiärminister under Sarkozy. Varken DN eller SvD tyckte att denna "småsak" var värd att göra en nyhet av. Vad de USA-trogna mediahusen vill dölja är att västvärldens överstatliga, internationella politik domineras av USA och stöds av dem själva. Svansviftande europeiska politiker godkänns som "hangarounds" i en informell klubb och är kvar så länge de håller sig på mattan. Den som är med på noterna åtnjuter mediastöd och en säkrad karriär, även efter sin aktiva politikertid. Den som bryter fronten kan däremot räkna med att få läsa belastande uppgifter om sig själv i samtliga tidningar nästa morgon. Och om personangrepp mot avfälliga ledare inte räcker kan hela nationer hamna i onåd. Se på Ungern, Ryssland, Syrien... ingen vill gärna se sitt land bli näste man till rakning.

Bäst att lyda, det är budskapet från USA:s "permanenta regering". Begreppet permanent regering kommer från den svenske professorn Claes Ryn, verksam i USA. Den som vill förstå den internationella politiken måste se på sakerna ur denna amerikanska, permanenta regerings synvinkel. Detta kotteri består inte av politiker utan av affärsmän. De driver USA som ett företag. Och för företag utgör som bekant andra företag konkurrens, oavsett om man ingår i samma branschorganisation och oavsett om man sluter diverse avtal med varandra. Vad skulle hända om General Motors fick möjlighet att instruera Fords utvecklingsavdelning vad gäller val av motor i nästa Ford Mustang? Om GM fick bestämma den saken skulle det bli en gengasmotor. Det märkliga är inte att "USA Inc." delar ut dåliga råd i parti och minut. Det märkliga är att USA:s europeiska konkurrentnationer lyder råden. Både euro-debaclet och sanktionerna mot Ryssland sker nämligen på beställning från Washington.

- De första idéerna om en europeisk enhetsvaluta luftades av amerikanska think-tanks redan på 1960-talet. Naturligtvis vill USA att tyska m.fl. pensionsfonder gröps ur och skattetrycket i EU ökar genom Euro-tryckning - varefter pengarna kastas i Medelhavet. Men att se amerikansk rådgivning i den riktningen som ett utslag av hjälpsamhet är naivt.

- Samma sak med sanktionerna mot Ryssland. EU:s sanktioner mot Ryssland är ett av flera exempel på den permanenta regeringens talang i att slår två flugor i en smäll – den ena flugan är Ryssland, den andra Europa. Sanktionerna skadar nämligen Europa minst lika mycket som Ryssland. Den förre franske premiärministern Francois Fillon och en hög tysk bankman förklarar sammanhangen här.

Min prognos är alltså att Grekland blir kvar i euron. Frågan är inte om de kortsiktiga grekiska väljarna gillar att bli försörjda av andra. Det vill de alldeles säkert. Premiärminister Tsipras vill med sin omröstning framför allt visa sig stöddig mot EU, vilket inte kostar Grekland någonting eftersom han vet vilken situation frau Merkel sitter i. Dessutom vill Tsipras förankra detta i grunden amerikanska beslut hos folket, så han slipper själv få ansvaret för det i framtiden. Den avgörande omständigheten i den här soppan är att Merkel inte jobbar för Tyskland. Hon jobbar på samma firma som Obama.

Carl Lundström


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Ledarbloggens twitterfavoriter

Ekonominyheter

Mer från Vetenskap

Nya svenska studien. Lukt- och smakbortfall samt trötthet vanligaste långtidssymptomen.0 

Senaste huvudledare

Låt Polen göra upp med kommunismen

Bort med tassarna, Bryssel!. Efter 27 års frossande är det hög tid att krascha festen för diktaturens dignitärer.0 

Mer från Insändare

"Marjasin var ingen fifflare"

Avslöjade stora brister i Palmeutredningen.. Sen började tidningarna jaga Sigvard Marjasin, skriver insändarskribenten.0 

"Det pillande folket i Sverige"

Insändare.. Raija om Tegnell och munskydden.0 

"Fel av omvärlden låsa in svenskar i Sverige"

Nya dödssiffrorna visar hur bra vi är.. Äntligen står det klart hur fel Tegnell-kritikerna hade redan från början.0 

Så bluffar Bonnier om sin "publicistiska vision"

Insändare.. Ägarfamiljen som gjort mest för att tysta dissidenter påstår sig vilja se "en mångfald av röster och perspektiv".0 

"Sverige måste ut ur EU – nu"

Insändare.. Nu är smärtgränsen nådd, enligt Ulrik Petersson.0 

"Sverige – det nya Israel?"

Insändare.. Gatuvåldet börjar påminna om Israel–Palestinakonflikten, enligt skribenten.0 

Mer från Opinion

Inflödet fortfarande 100.000 per år. Mellan 2004 och 2027 kommer politikerna att ha importerat 2 miljoner invandrare.0 

USA på smygreträtt från Europa. Samtidigt är Försvarsmakten dimensionerad för att hantera interna oroligheter och inte krig.0 

Så kapade nätjättarna USA:s presidentval

Joakim Andersen om gigantiska kuppen.. ✅"Nyspråk" ✅Manipulerade sökresultat ✅Massblockering av Trump-anhängare0 Plus

Den stora utrensningen av konservativa inleds nu

Pat Buchanan om storföretagens offensiv.. Kongresstumultet utnyttjas för att omintetgöra högerns möjligheter att kommunicera med varandra.0 

Så skönmålar media fortfarande Eliasson och Federley

Fortsätter dalta.. Hycklande medier gullar in i det sista med våra sämsta makthavare, konstaterar Jonas De Geer.0 

Den oklara globaliseringen

Kolumn.. Storkapitalet är inte våra huvudmotståndare, skriver Jan Tullberg.0 

Sverigesyndromet hotar hela västvärlden

Kolumn: Jan Tullberg.. "Den tysta majoriteten måste höras och synas."0 

Sveriges antidemokratiska tradition

Kolumn: Jan Tullberg.. Därför tillåts bara en åsikt i taget i den svenska demokraturen.0 

68-vänstern och svenskarnas knepiga konsensus

Kolumn: Jan Tullberg.. Svensken trivs bättre med att ha fel med alla andra än ha rätt men höra till avvikarna. 0