Robert Höglund

Efter 48 år som sosse sparkas han ut ur partiet – för att ha kritiserat islam

Publicerad 26 januari 2015 kl 21.22

Politik. 76-årige Robert Höglund i Norrköping gick med i Socialdemokraterna 1967 – då var Tage Erlander statsminister och Olof Palme tillträdde samma år rollen som utbildningsminister. Men nu är Roberts tid i partiet till ända efter att han kritiserat islam.
– Jag tycker att det är dags för alla muslimer att ta avstånd från allt våld, könsstympning och kvinnoförtryck, sade han till lokaltidningen.

Dela artikeln

I en insändare i Folklbladet för tre veckor sedan gav den gamla S-veteranen sin syn på islam.

"Islam verkar vara ondskans religion. För vad skall vi annars tro när vi ständigt, via media, dagligen blir påminda om självmordsbombare, Talibaner, Boko Haram med flera terroristgrupper samt Islamiska Statens framfart i mellanösterns länder", skrev han då.

I en intervju i samma tidning utvecklade han några dagar senare sin syn på frågan och tyckte att det var hög tid för alla muslimer i Sverige att visa att de tar avstånd från muslimsk terror och brutala sedvänjor.

– Jag tycker att det är dags för alla muslimer att ta avstånd från allt våld, könsstympning och kvinnoförtryck, sade han.

Men hans yttranden om islam mottogs inte positivt av den lokala partiledningen. Partiombudsmannen Olle Vikmång uppmanade Höglund att ta konsekvenserna av sina "grova övertramp, som strider mot Socialdemokraternas grundläggande värderingar om alla människors lika värde". Höglund valde därför att självmant lämna partiet under hot om att annars bli utesluten.

Robert Höglund har däremot fått stort stöd, både inom och utom partiet. Från ledarplats i socialdemokratiska Folkbladet kritiserades partiledningens beslut skarpt och miljöpartisten Hildegard Jarskog jämställde Socialdemokraternas agerande med "gamla Sovjetmetoder".


Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0