Robert Höglund

Efter 48 år som sosse sparkas han ut ur partiet – för att ha kritiserat islam

Publicerad 26 januari 2015 kl 21.22

Politik. 76-årige Robert Höglund i Norrköping gick med i Socialdemokraterna 1967 – då var Tage Erlander statsminister och Olof Palme tillträdde samma år rollen som utbildningsminister. Men nu är Roberts tid i partiet till ända efter att han kritiserat islam.
– Jag tycker att det är dags för alla muslimer att ta avstånd från allt våld, könsstympning och kvinnoförtryck, sade han till lokaltidningen.

Gilla artikeln på Facebook

I en insändare i Folklbladet för tre veckor sedan gav den gamla S-veteranen sin syn på islam.

"Islam verkar vara ondskans religion. För vad skall vi annars tro när vi ständigt, via media, dagligen blir påminda om självmordsbombare, Talibaner, Boko Haram med flera terroristgrupper samt Islamiska Statens framfart i mellanösterns länder", skrev han då.

I en intervju i samma tidning utvecklade han några dagar senare sin syn på frågan och tyckte att det var hög tid för alla muslimer i Sverige att visa att de tar avstånd från muslimsk terror och brutala sedvänjor.

– Jag tycker att det är dags för alla muslimer att ta avstånd från allt våld, könsstympning och kvinnoförtryck, sade han.

Men hans yttranden om islam mottogs inte positivt av den lokala partiledningen. Partiombudsmannen Olle Vikmång uppmanade Höglund att ta konsekvenserna av sina "grova övertramp, som strider mot Socialdemokraternas grundläggande värderingar om alla människors lika värde". Höglund valde därför att självmant lämna partiet under hot om att annars bli utesluten.

Robert Höglund har däremot fått stort stöd, både inom och utom partiet. Från ledarplats i socialdemokratiska Folkbladet kritiserades partiledningens beslut skarpt och miljöpartisten Hildegard Jarskog jämställde Socialdemokraternas agerande med "gamla Sovjetmetoder".


Ekonominyheter

Svenska flyg mest försenade i Norden

Förseningar vanliga på Arlanda.. Flygplatsen får underbetyg i internationell jämförelse.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Ny apparat bromsar åldrandet – genom att kittla örat. Som magi – spektakulära upptäckten.0 Plus

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0