Esmeraldas mamma frias från mordanklagelse

Publicerad 7 augusti 2020 kl 14.04

Inrikes. Mamman till den treåriga flickan Esmeralda, som hittades död i en lägenhet i Norrköping i januari i år, frias från mord. Istället döms hon för grovt vållande till annans död, narkotikabrott och ringa narkotikabrott till ett år och nio månaders fängelse.

Gilla artikeln på Facebook

Igår kom domen i Norrköpings tingsrätt i det uppmärksammade fallet gällande den treåriga flickan Esmeralda, i media även kallad "Lilla hjärtat". En polispatrull hittade tidigare i år flickan död, inlindad i ett bylte under en barnsäng, efter att anhöriga till barnfamiljen slagit larm. Hon hade då varit död i flera dagar och det fanns tecken på att förruttnelseprocessen inletts.

Den 40-åriga mamman och hennes sambo, Esmeraldas pappa, greps misstänkta för grovt vållande till annans död. De hävdade i förhör att deras dotter avlidit efter att ha ramlat omkull och slagit huvudet i badkaret. Ett par veckor senare hittades sambon, en man med ett gediget belastningsregister, död i häktet. Det gör att åtal endast kunnat väckas mot mamman.

Domstolen skriver uttryckligen i sin dom att den inte tror att Esmeralda avlidit av att ha fallit och slagit i huvudet i badkaret. "Enligt tingsrättens mening förtjänar de initiala uppgifterna om att Esmeralda badat sent på kvällen och då fallit i badkaret inte någon större tilltro", heter det. Vid obduktionen av Esmeraldas kropp framkom detaljer som starkt talar för att hon utsatts för misshandel, och att hon även kan ha drogats, under en längre tid. Åklagaren menar att hon utsatts för "synnerligt lidande" och föräldrarna visat "särskild hänsynslöshet och råhet".

Samtidigt har det inte kunnat gå att helt klarlägga hur den treåriga flickan avlidit. Domstolen menar att åklagaren, som försökt få mamman dömd för bland annat mord och synnerligen grov misshandel, inte lyckats bevisa att Esmeralda uppsåtligen berövats livet. Därför frias mamman från mordanklagelsen och döms istället för grovt vållande till annans död.

Fallet Esmeralda har väckt starka reaktioner från allmänheten, inte minst då familjen varit föremål för socialtjänstens ingripande flera gånger som velat omhänderta barnen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Partytricket "Dragon's Breath" kan spräcka din magsäck. Barn och unga stoppar flytande kväve i munnen.0 

Studie: Vanlig Alvedon ändrar din personlighet. Ökad riskbenägenhet, lägre empati...0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0