Bonnier-drevet mot Julia Caesar
Thomas Mattsson är chefredaktör på Expressen.

Expressens hämnd: Hänger ut Julia Caesar

Publicerad 2 september 2015 kl 11.31

Inrikes. Expressen röjer nu identiteten bakom pseudonymen Julia Caesar, som anklagas för att sprida "förakt" mot politiker och journalister.

Gilla artikeln på Facebook

I en lång artikel hånar Expressen den idag 70-åriga kvinnan bakom pseudonymen för att för 30 år sedan ha trott sig vara förgiftad av amalgam, vilket var vanligt under 1980- och 90-talen.

Journalisten som skrivit artikeln, Annika Hamrud, försvarar också sina oanmälda hembesök hos kvinnan som hon hävdar att har skett "i enlighet med paragraf 13 i de pressetiska reglerna". Huruvida åtminstone DN-journalisten Niklas Orrenius mycket påstridiga besök har utgjort hemfridsbrott eller ofredande utreds för närvarande av polisen.

Att Expressens publicering rör sig om en ren hämnd är inget som den tidigare Expo-aktivisten Hamrud hymlar med i sin text:

"I sin krönika hänger hon ut Orrenius telefonnummer (arbetstelefon, ej hemtelefon, Fria Tiders anmärkning), och vi har båda levt med hot och trakasserier sedan den publicerades", påpekar hon samtidigt som hon själv hänger ut kvinnan i tidningen.

Huruvida Expressen genom detta kommer att hetsa fram trakasserier mot den 70-åriga kvinnan återstår att se. Sverige har dock en mycket livskraftig extremvänster, vars mest kända kriminella personer står på Expressens och Dagens Nyheters lönelista.

Efter Expressens stora uthängning av invandringskritiker 2013 detonerade någon en sprängladdning vid dörren till en av de utpekade personerna, som var lokalpolitiker för Sverigedemokraterna.

– Det har varit en kraftig detonation. Man har använt sig av en form av sprängladdning, slängt in den genom brevinkastet. Delar av dörren har flugit in genom bostaden, sade Magnus Lefèvre, vakthavande befäl på Skånepolisen, till Expressen i samband med det.

Men enligt Expressen förekommer inget sådant i Sverige och därför har Julia Caesar inte rätt att förbli anonym.

"Det finns tillfällen då det är fullt legitimt att en opinionsbildande skribent verkar i det fördolda, under anonymitetens skydd. I en diktatur kanske det är det enda sättet att sprida sina ord, utan att riskera fängelse och tortyr, ja rentav döden. Men Sverige är inte ett sådant land. Vi har en livlig offentlighet där var och en kan torgföra sina åsikter", skriver tidningens kulturchef Karin Olsson i ett långt försvar av sin uthängningspublicering.

Både Expressen och DN ingår i Bonnierkoncernen, som är Sveriges största medieägare.

Fria Tider bevakar löpande utvecklingen av denna händelse.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svenska flyg mest försenade i Norden

Förseningar vanliga på Arlanda.. Flygplatsen får underbetyg i internationell jämförelse.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Ny apparat bromsar åldrandet – genom att kittla örat. Som magi – spektakulära upptäckten.0 Plus

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0