Arkivbild.

Förundersökning inleds efter hindrad utvisning på Landvetter

Publicerad 27 juli 2018 kl 15.16

Lag & Rätt. En förundersökning har inletts om misstänkt brott mot luftfartsförordningen efter att en kvinnlig asylaktivist i måndags tillfälligt stoppat utvisningen av en 52-årig afghansk man. Om någon delgivits misstanke är dock oklart.

Gilla artikeln på Facebook

Åklagarmyndigheten har idag tagit över förundersökningen från polisen om misstänkt brott mot luftfartsförordningen efter händelsen ombord på ett flygplan på Landvetters flygplats utanför Göteborg i måndags.

Där försenades ett passagerarplan med flera timmar efter att den 21-åriga asylaktivisten Elin Ersson vägrat sätta sig ner när planet skulle lyfta. Syftet var att stoppa utvisningen av en afghansk man.

Både kvinnan och den utländske mannen togs till slut av planet. I efter hand har det visat sig att den 52-årige mannen som ska utvisas är dömd för misshandel i Sverige.

Enligt Åklagarmyndigheten är misstankegraden gällande det misstänkta brottet mot luftfartsförordningen "skälig misstanke" och förundersökningen leds av åklagare vid Göteborgs åklagarkammare.

"Med hänsyn till utredningens mycket tidiga stadium och till sedvanlig sekretess har åklagaren inte möjlighet att lämna några kommentarer om utredningen", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Åklagaren har inte ens velat kommentera om det finns en utpekad gärningsperson.

– Utredningen ska visa om det begåtts något brott. Åklagaren kommer inte svara på frågor om någon delgivits misstanke, säger Robin Simonsson vid åklagarmyndighetens presstjänst, till GT.


Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

"Svenska kvinnor är bara bra till en sak." Fick PUT efter första våldtäktsförsöket – nu döms han för fler attacker.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0