Bostadsbubblan

Fallande eufori i svensk boprislycka

Publicerad 19 mars 2022 kl 16.54

Ekonomi. Riksbank och regering kommer att rädda bostadspriserna – trots inflationen och kriget i Ukraina. Det tror en majoritet av svenskarna enligt SEB:s senaste mätning – men hoppet om högre priser sjunker bland de svarande.

Dela artikeln

Oron för kriget i Ukraina har visserligen mattat av det svenska boprishoppet något, men andelen som tror på stigande priser är fortfarande betydligt större än de som tror på fallande priser.

Andelen som tror på stigande priser det kommande året minskar med 8 procentenheter till 47 procent medan andelen som räknar med sjunkande priser ökar med 8 procentenheter till 18 procent.

Det är SEB:s så kallade boprisindikator som mäter svenskarnas hopp om högre bostadspriser varje månad.

– Boprisförväntningarna sjunker till den lägsta nivån sedan juli 2020, då indikatorn återhämtade sig efter den initiala pandemichocken. Det råder dock en stor osäkerhet ifall förväntningarna snabbt kommer vända upp igen eller om det är början på en växande pessimism, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB, i ett pressmeddelande.

Förväntningarna på reporäntan har också förändras och nu räknar hushållen med en reporänta på 0,97 procent om ett år, vilket är en ökning med 0,15 procentenheter jämfört med i februari.


Nyheter från förstasidan

Sverige till Ungern: "Ansvarslöst och illojalt" att ni försöker skipa fred

Elisabeth Svantesson kom med hård kritik under ministermöte. "Om man är ordförandeland så reser man alltså inte till Ryssland och pratar med Putin."0 

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.